Barokní zámek poprvé zmíněn jako hrad, založený Otakarem II. v r. 1265. Dobyt husity r. 1425. V 16. stol. přestavěn na renesanční zámek. Následovala přestavba barokní v 18. stol. Hrad byl střediskem kraje a sídlem královského purkrabího.
jihovýchodní pohled
Hrad Nižbor doporučuji zejména zájemcům o historii Keltů. V dnes jediných přístupných prostorách pozdějšího zámku sídlí Informační centrum keltské kultury. Nečekejte však klasickou výstavu archeologických nálezů apod. – většinu poznatků se dozvíte pomocí množství multimediálních dotykových obrazovek. Každá z tematicky hudbou a celkovou náladou podbarvených místností se zaobírá jinou sférou tehdejšího života, a tak se postupně seznámíte s keltskými řemesly, zvyky či např. náboženstvím. Kromě obrazovek si prohlédnete mapy ujasňující situaci v Evropě před mnoha staletími, případně vás více zaujmou letecké fotografie našich nejznámějších keltským oppid. Zejména samozřejmě toho nejbližšího – na protějším kopci rozkládajícího se keltského sídliště Stradonice.
Prohlídka ostatních částí zámku bohužel prozatím není možná, v současné době probíhá rozsáhlá rekonstrukce.

Nižbor - hrad Václava II.
    Hrad založil Přemysl Otakar II. Poprvé je uváděn v roce 1265. Nižbor byl oblíbeným hradem krále Václava II., který ho pravděpodobně dokončil. V roce 1425 byl dobyt husity a výraznější obnovy se dočkal až v 16. století, kdy byl přestavěn na renesanční zámek. Dnešní podobu mu dala výrazná nekvalitní Valdštejnská barokní přestavba v 18. století.
    Durdík 1992, Kouba, 21.6. 2003
    Na původním místě stával hrad, který byl postaven ve 13. století za krále Vácslava I. Hrad býval oblíbeným lovčím místem českých panovníků. Karel IV. jej dal opravit a zařadil jej do korunního zboží. Ještě než byl postaven Karlštejn, byl hrad správním střediskem kraje a místem pobytu královského purkrabího. V roce 1425 byl hrad dobit husity a od té doby byl hrad zastavován různým šlechtickým rodům. V

Cedule u místa, 14.9. 2003
    V jihovýchodním cípu křivoklátských lesů stával na skalnatém ostrohu nad údolím řeky Mže královský hrad Nižbor, původně zvaný Miesenburg. První zmínka o něm je z 27. září 1265, kdy tu vydal král Přemysl II. zakládací listinu města Poličky. Je pravděpodobné, že hrad byl v té době už dostavěn, neboť tu Přemysl II. zřídil úřad Podbrdského kraje. Tento raně gotický hrad z 13. století byl postaven na

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Střední Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1984, 19.4. 2009
    Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Nižbor