Propadený zámek

hradiště Branov
Pozůstatky obranného hradiště bez trvalého osídlení pravděpodobně z halštatské doby (800-400 př. n. l. - název podle obce a archeologického naleziště Hallstatt v rakouské Solné komoře) s náznaky rozsáhlých valů. Místo bylo obýváno v pravěku, raném a vrcholném středověku.
Přístup k lokalitě vede od přívozu V Luhu pod Branovem s Pamětní síní Oty Pavla v převoznickém domku neznačená cesta proti toku Berounky na hřebínek mezi řekou a potokem. Asi po 1 km dojde k místu popisovaného někdejšího hradiště.
21.1. 2020

historie

Neobvyklá a tajemstvím obestřená lokalita s názvem Propadený zámek, jinak také nazývaný Zpropadený zámek nebo také Propadlý zámek, se nachází kolem 1500 m od Branova. Poloha pro hradiště byla vybrána nad řekou Berounkou na vysokém ostrohu. Sice se na místě nezachovalo nic kromě terénních náznaků, ale v roce 1913 zde byly nalezeny zbytky sklepů. Na místě jsou dodnes patrné terénní nerovnosti připomínající

Jiří Čížek, různé zdroje, 19.1. 2020

Záhadný Propadený zámek
    Protože se nedochovaly žádné valné zmínky o místě, je Propadený zámek tak trochu tajemstvím a opředený pověstmi. V jedné jsou na místě obři, v další je zde studna plná koster, na místě jsou i prý schované poklady a aby toho nebylo málo, tak bylo místo útočištěm i loupeživých rytířů. Jedna pověst ale přece jen dominuje. Pojednává o chudém dřevorubci, který spařil na místě Propadeného zámku

Středočeský kraj,  Rakovník  (RA), Branov