Kostel byl postaven na místě původního kostela, prvně zmiňovaného r. 1350. V obd. třicetileté války byl kostel vypálen švédskými vojsky a poté byl opraven až r. 1696 hrabětem z Valdštejna, který dal vystavět i novou zvonici. R. 1712 byl od základů postaven nový barokní kostel. R. byl 1839 opravován.
kostel sv. Michaela Archanděla ve Skryjích
První zpráva o kostele sv. Michaela Archanděla ve Skryjích pochází z roku 1350. Za třicetileté války byl zničen a vypálen švédskými vojsky. Teprve v roce 1696 ho nechal opravit hrabě z Valdštejna, nový majitel křivoklátského panství. Postavil novou zvonici, která byla dosud dřevěná, a v roce 1712 vybudoval od základu novou stavbu. Další opravy skryjský kostel dočkal roku 1839. Tato barokní stavba stojí na bývalém hřbitově. Ke kostelu přiléhá na východní straně presbytář a na západní straně nízká věž. K severní stěně presbytáře je přistavěna sakristie. Zdi kostela jsou oživeny pilastry, jejichž hlavice tvoří zalomená hlavní římsa. Vnitřek budovy je 15 m dlouhý, 10,7 m široký a 7,5 vysoký. Motivem hlavního oltáře je obraz sv. Michaela Archanděla, který namaloval v letech 1854 - 1855 Josef Hellich. Věž je opatřena dvěma zvony. Jeden, pocházející z roku 1598, je zdoben reliéfem Matky Boží a druhý s reliéfem sv. Jana Nepomuckého byl přelit pražským zvonařem Karlem Bellmannem v roce 1839.

Středočeský kraj,  Rakovník  (RA), Skryje