Pozdně gotická tvrz připomínaná r. 1532, přestavená po r. 1571 na renesanční zámek. Za třicetileté války vypálen. Opraven Netolickými z Eisenbergu po r. 1754. Necitlivá přestavba po r. 1945. Po r. 1989 vrácen v restituci.
© Milan Caha 08/2008
Před r. 1532 získal Lochovice jako samostatný statek Jan Žichovec z Duban, který si zde vystavěl pozdně gotickou tvrz, připomínanou prvně r. 1532. Nedlouho poté koupil lochovický statek Oldřich z Prostiboře (†1552) a po něm jej držel jeho syn Ladislav. Jeho vdova Barbora, rozená Hýzrlová z Chodů, prodala v r. 1571 Lochovice Mikuláši Waltrovi z Waltersbergu (†1578). Patrně on nechal po r. 1571 přestavět tvrz na renesanční zámek, který se v základních tvarech dochoval až do současnosti. R. 1578 získal Lochovice sňatkem s vdovou po Mikuláši Waltrovi Helenou Kryštof Vratislav z Mitrovic (†1612). Lochovický zámek se uvádí v l. 1610 a 1640, kdy se dozvídáme, že »tvrz Lochovice se světničkami, komorami, kuchyní klenutou, maštalemi a jinými pokoji, pokud ještě v též tvrzi po vypálení od lidu vojenského zůstávaly, též s tím placem a příkopem před vsí zdělaným«. Jak z popisu vyplývá, byl lochovický zámek za třicetileté války vypálen. Zdá se, že Mitrovicové neměli na zpustošeném zámku zájem, neboť si vystavěli nové sídlo v nedalekém Mirošově. Teprve noví majitelé lochovického panství, Netoličtí z Eisenbergu, kteří je koupili r. 1754, zámek opravili a nechali vyzdobit zámeckou kapli rokokovými a klasicistními malbami. R. 1787 koupil panství Jakub Černý z Edelmuthu a od něho r. 1818 hrabata Lützowové z Dreylützova. Tehdy byl v zámku též byt ředitele panství a k budově přiléhal anglický park. Ani tito majitelé, ani jejich nástupci pak už zámek podstatněji neupravovali. Zámek je čtyřkřídlý, jednopatrový, na severní straně s dvěma okrouhlými věžičkami, sahajícími dnes však jenom do výšky prvního patra. Nástavby na věžičkách v podobě mnohohranu jsou až pozdějšího data. Průjezdem, sklenutým valeně s lunetami, se vstupuje do čtverhraného zámeckého nádvoří, lemovaného v přízemí arkádami, nad nimiž jsou v poschodí místnosti…  číst dále
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, 5.4. 2010

Půdorys místa

půdorys přízemí, černě pozdně gotické zdivo (před 1529), šikmé křížky raně renesanční (1550-1570). kolmé křížky renesanční (1571-1610), šrafovaně raně barokní (1630-1660), tečkovaně vrcholně a pozdně barokní (1720-1770), dvojitá šrafa klasicistní (1796-1822), neznačeně zdivo od počátku 19. století
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Lochovice