18 metrů vysoká dřevěná čtyřpatrová rozhledna na Čubově kopci v nadmořské výšce 720 metrů byla postavena na místě původní rozhledny z r. 1941 a její 16 m vysoké nástupkyně z r. 1991, která byla stržena v r. 2004 pro nevyhovující technický stav.
rozhledna Čubův kopec
K rozhledně vede modře značená turistická stezka směřující z Francovy Lhoty na Makytu, dále cyklostezka a naučná stezka Javorníky západ. Rozhledna je volně přístupná.
Roman Zikmund , 3.1. 2011

Rozhledna Čubův kopec

Originální dřevěná 18 metrů vysoká rozhledna nacházející se na Čubově kopci v nadmořské výšce 720 metrů postavena v roce 2004 na místě původní rozhledny, která byla pro svůj špatný technicky stav demontována. Na Čubově kopci byla první vyhlídková věž postavena kolem roku 1941 a sloužila Zeměpisnému ústavu Ministerstva vnitra pro mapování krajiny. Tato první dřevěná konstrukce dosloužila po druhé světové válce. Teprve v roce 1991 na stejném místě pro zvýšení turistického ruchu vystavělo zemědělské družstvo z Francovy Lhoty novu dřevěnou rozhlednu. Tato čtyřpatrová stavba byla vysoká 16 metrů a sloužila 13 let, až v roce 2004 byla z důvodu špatného technického stavu, způsobeného drsným klimatem, rozebrána a na jejím místě byla postavena nová rozhledna stejné konstrukce, která tu předchozí převyšovala o 2 metry. V roce 2006 byl u rozhledny instalován kámen se znakem rozhledny.

JC, 3.1. 2011

Vývoj událostí místa

• 1941 - 1942

vystavěna jednoduchá dřevěná věž Zeměpisným ústavem Ministerstva vnitra za účelem lepšího zmapování krajiny

• po roce 1945

Po 2. sv. válce věž dosloužila

• 1991

Zemědělské družstvo z Francovy Lhoty v rámci podpory cestovního ruchu vystavělo novou rozhlednu. Na stavbě provedené místními tesaři Koňaříkem a Klišem se finančně podílela i CK Moravia Tours.

• červen 2004

Provedena demontáž rozhledny pro její špatný technický stav.

• srpen 2004

Otevření nové rozhledny.

• 2006

Instalace kamene se znakem rozhledny. Čubův kopec je také jednou ze zastávek naučné stezky po Javornickém hřebeni.

Zlínský kraj,  Vsetín  (VS),