Empírový evangelický kostel byl postaven v l. 1811-1817. Interiér kostela byl dokončen poč. 30. let 19. stol. Zděná věž nahradila provizorní dřevěnou v l. 1849-1850. Původní varhany z r. 1824 byly r. 1923 nahrazeny stávajícími. Na přel. 60. a 70. let 20. stol. prošel kostel celkovou rekonstrukcí.
západní průčelí
© Jan P. Štěpánek 07/2005
Evangelický kostel v Bystřici nad Olší nalezneme jen pár desítek metrů východně ve svahu nad slavnějším katolickým dřevěným kostelem Povýšení sv. Kříže. Luterská náboženská obec byla v Bystřici ustanovena již k roku 1782, avšak na svůj kostel si místní evangelíci museli počkat až do roku 1811, kdy byl zdejší kostel postaven. Chrám byl vystavěn v empírovém slohu. Svou slohovou čistotu si ve větší míře dochoval až do dnešních dob. Jednoduchému interiéru kostela dominuje oltář s obrazem Poslední večeře Páně. Z důvodu zákazu věží na evangelických stavbách byla ke kostelu dostavěna věž až v roce 1848.
historie

Evangelický kostel, jeden z luteránských tolerančních kostelů na Těšínsku, byl postaven v l. 1811-1817 v empírovém slohu. Luteránská obec byla v Bystřici ustanovena již r. 1782, ale na svůj kostel si musela počkat až do r. 1811. Interiér kostela byl dokončen až poč. 30. let 19. stol. V l. 1849-1850 byla přistavěna zděná věž; která nahradila provizorní věž dřevěnou (věž nebyla postavena přímo z důvodu zákazu věží na evangelických stavbách, který dlouho prosazovali katolíci. Neprosadili-li úplný zákaz, trvali alespoň na tom, aby věž nebyla vyšší než u katolických kostelů). Původní varhany z r. 1824 byly nahrazeny stávajícími r. 1923. R. 1924 byly na věž zavěšeny tři zvony, nazvané Víra, Naděje a Láska, které se zachovaly dodnes. Na přelomu 60. a 70. let 20.stol. prošel kostel celkovou rekonstrukcí. R. 2011 byly renovovány varhany.

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Bystřice