Horní Vít
Kostel postavený v l. 1644–1647 v gotizujícím stylu. Zachována část lodě s hrotitými okny. V roce 1890 byla přistavěna kaple Nejsvětější Trojice. U zřícenin studánka s léčivou vodou.
Zbytky kostela a nová kaple
Graficke pismenko Už před stavbou kostela zde byla prostá kaplička, která opatrovala studánku. Voda z této studánky údajně uzdravila chromého vojáka a slepému člověku vrátila zrak. Toto se odehrálo v roce 1621. Následkem toho se zde zrodilo nové poutní místo. Proto po získání zdejšího kraje vyšebrodskými cisterciáky zde byl 20. září roku 1644 položen základní kámen opatem Jirím Wendschuhem. Za necelé tři roky, 27. května 1647, byl kostel vysvěcen k poctě sv. Víta. Jelikož se místo stalo velmi populárním a farníci sem chodili raději, než do kostela v Dubném, postěžoval si v první polovině 18. století dubenský farář na budějovickém vikariátu, že se zde shromažďují ...
Tomáš Kordina, 22.6. 2008