Pržensko-bašťanský plavební kanál

Plavební kanál bašťanských železáren Pržno-Baška
Plavební kanál palivového dříví pro železárny v Bašce. Odbočoval z řeky Ostravice nad Pržnem, u železáren bylo shromaždiště a pod Baškou vtékal opět do řeky. Postaven poč. 19. stol, r. 1858 modernizován a koncem 19. stol. se plavení dříví zastavuje.
pozůstatky plavebního kanálu v severní části obce
© Jan P. Štěpánek 11/2007
Graficke pismenko Významná technická památka na historii plavení palivového dříví z beskydských lesů do arcivévodských železáren v Bašce – plavební kanál. Kanál spolu se všemi souvisejícími objekty jakými byly jezy, stavidla apod., vznikl na počátku 19. století. Koncem 19. století přestal sloužit svému účelu a chátral.
Do dnešních dob se bývalý plavební kanál takřka v celé své délce mezi obcemi Pržno a Baška zachoval, na mnoha místech je však zanesen splaveninami.

Historie plavebního kanálu
    Organizace splavování dříví pro arcivévodské železárny v Bašce byla do roku 1806 konána pouze prostřednictvím řeky Ostravice a to jen v době tání sněhu na horách. Až po tomto roce byl vybudován jednoduchý plavební kanál z Pržna do Bašky, který vedl splavené dříví souběžně s Ostravicí. Po polovině 19. století (patrně 1858) byla tato struha zmodernizována, aby usnadnila dopravu dříví pro železárny. Železniční vlečka do Bašťanských železáren byla

Jan P. Štěpánek podle textů Mgr. Jaromíra Poláška, 3.12. 2007

Popis plavebního kanálu
    Plavební kanál bašťanských železáren začínal tzv. hlavními hrablemi (Haupt Rochen) v řece Ostravici v úseku pod soutokem řeky s Lubenským potokem. Hrable byla šikmá mříž sroubená z kmenů, která směrovala plovoucí dřevo do plavebního kanálu, tzv. dřevařské příkopy. Ta pokračovala podél vyvýšeného slezského břehu podél východního katastru Pržna severním směrem k Bašce. Místo hlavních hrablí spolu s počátečním stavidlem regulujícím přívod vody do