Vysoký kámen (738 metrů) je nejvyšším vrcholem České Kanady. Na vrcholu je mohutné skalisko s řadou balvanů. V 1. pol. 19. století byl na nejvyšší skále vztyčen sloup označující triangulační bod, který je dnes technickou památkou.
Vrchol Vysokého kamene
Vysoký kámen (738 metrů) je nejvyšším bodem v České Kanadě a v celém okrese Jindřichův Hradec. Tyčí se 6 km jižně od Kunžaku při silnici do Nové Bystřice. Od silnice je pohodlně dostupný po cca 300 metrů dlouhém nenáročném stoupání (ačkoli rozcestník udává vzdálenost 1 km!).
Jiří Cukr, 6.9. 2007
popis

Na vrcholu je mohutné skalisko a řada balvanů. Některé mají tzv. skalní mísy (o průměru až 70 cm), zvláštní žlábky a rýhy či nápisy. Na jeden kámen byly zřejmě v souvislosti s dostupností vrcholové partie vytesány tři schody. Místo je dnes upraveno a okolí trochu odlesněno, a proto se naskýtá alespoň částečný výhled východním směrem. Nachází se tady také informační tabule a zastřešený stolek s lavičkou.

historie

V 16. století přes vrchol vedla hranice pražské, olomoucké a pasovské diecéze. Později se odtud možná ohlašovalo pomocí ohně hrozící nebezpečí. V první polovině 19. století byl na nejvyšší skále vztyčen sloup označující triangulační bod, který pomáhal při měření vzdáleností. Okolo něj existovala také dřevěná konstrukce, která ale do konce 19. století zanikla. Na počátku 20. století zde byla plánována výstavba několikametrové rozhledny, ale pro nedostatek peněz k tomuto činu nedošlo. Až ve 20. letech zde vznikla další konstrukce sloužící k měření a zároveň k rozhlížení. Vyhlídková plošina byla přístupná po žebřících. Ani ta však dnes už nestojí. Nejbližší okolí je kvůli triangulačnímu bodu technickou památkou.

Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Kunžak