Novorenesanční radnice ve Frenštátě p. R. nahradila roku 1889 starší stavbu téhož účelu (1796). Postavena dle projektu A. Tebicha.
Radnice se svou hlavní fasádou obrácenou do náměstí
© Jan P. Štěpánek 07/2006
Graficke pismenko Městská radnice, dominanta hlavního náměstí města Frenštátu pod Radhoštěm. Rohová budova radnice s podloubím byla vybudována v roce 1891 ve slohu italizující novorenesance podle projektu A.Tebicha na místě staršího barokního radního domu z roku 1796. Ten byl v roce 1889 zbořen, aby uvolnil místo nové representativní budově. Fasádu zdobí reliéfní portréty J. A. Komenského, J. Jungmana, Fr. Palackého a B. Jablonského. Nad hlavním vstupem je umístěn pískovcový znak města zobrazující sv. Martina na trůně. V budově radnice je kromě Městského úřadu umístěno i městské museum a turistické informační centrum. Od 6. listopadu 1998 je ve vstupní hale radnice ...

Historie osudu sochy boha Radegasta
    Socha pohanského boha Radegasta, boha slunce, hojnosti a úrody je realizována v umělém kameni ve velikosti 3,20 m a váží 1,4 tuny. Autorem sochy je místní rodák, profesor Akademie krásného umění v Chicagu, akademický sochař Albín Polášek (14. 2. 1879 – 20. 5. 1965). Jeho socha Radegasta se stala po mnohá desetiletí neodmyslitelnou součástí radhošťského masivu i symbolem kraje. Za dlouhá desetiletí však umělý kámen přestal odolávat drsným

Jan P. Štěpánek, info před sochou, 23.11. 2005

Nový Jičín  (NJ)