tvrz Petrovice

Petrovický dvůr, Petrovský dvůr
Dvůr uváděn k r.1307 jako biskupské léno. Za pánů z Bobolusk byla v rámci dvora postavena tvrz, zmiňovaná r.1577. Patrně nepřežila drancování dánských vojsk v r. 1626 či švédských v r.1643 a beze stopy zaniká.
Přestavěný pozůstatek bývalého Petrovského dvora
© Jan P. Štěpánek 08/2007
Graficke pismenko Bývalý Petrovský (Petrovický) dvůr jehož součástí byla s největší pravděpodobností i v historických pramenech zmiňovaná tvrz, se nachází přibližně v půli cesty mezi vesnicí Klokočov a Skotnice severně od Příbora. Dvůr, k němuž patřila i dnes již neexistující ves Petrovice se nachází na pravém břehu říčky Lubiny, poměrně vzdálen od nejbližších domků. Nejsnadnější přístup k bývalému dvoru je od Klokočova. Na konci obce stojí po levé straně cesty (směrem na Skotnici) dlouhý plechový hospodářský objekt bývalého JZD. Hned za ním odbočuje ze silnice vlevo přímá přístupová cesta ke dvoru lemovaná mladými břízami. Z pozůstatku hlavního objektu bývalého ...

Historie Petrovského (Petrovického) dvora
    Poprvé je Petrovický (Petrovský) dvůr, k němuž patřila stejnojmenná ves, připomínán roku 1307. Dvůr i ves byly samostatným biskupským lénem. V roce 1327 dává hukvaldský zástavní pán Jindřich z Kytlic léno a fojtství v Příboře Peškovi ze Skaščic se čtyřmi lány v Klokočově a Petrovicích. V roce 1359 jsou spolu s okolními vesnicemi hradu Hukvaldy připojeny i Petrovice se dvorem ke stolním biskupským statkům. Někdy kolem roku 1394 drží Petrovický

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek, Z. Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Butterfly, Opava 2003, 9.9. 2007