fort Galgenberg

Šibeniční vrch
Pevnůstka byla vybudována souběžně s fortem Tafelberg v l. 1838-1846 podle návrhu podplukovníka Emanuela Zitty. Tyto objekty se staly prvními forty olomoucké pevnosti. Později objekt sloužil Vojenskému opravárenskému podniku. V současnosti je tato kulturní památka využívána řadou firem.
Hlavní obrázek místa
Část fortu je vidět za budovou v pozadí, blíže se dostat nedá protože velká část areálu před fortem byla zbořena a bude probíhat stavba nových objektů. Jediná cesta k fort, k jeho jediné viditelné části, tedy vede přes nepřístupné staveniště
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Pevnůstka se nachází v Olomouci v areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku v ulici Na Šibeníku, v průmyslové zóně na Šibeničním vrchu. Dnes je zčásti necitlivě upravený a znehodnocený fort využíván řadou firem. Objekt není přístupný veřejnosti a je možné jej zahlédnout pouze částečně zvenčí areálu. Forty na Šibeničním vrchu a Tabulovém vrchu byly totožné. O existenci těchto dvou ojedinělých památek většina lidí neměla donedávna ani tušení. Jejich mohutnost je však běžným lidem skryta, protože se nacházejí ukryty v kopci a aby si mohl zájemce udělat představu, musí se na forty podívat z ptačí perspektivy.

historie

Počátkem 30. let 19. století se pevnostní inženýři shodli na tom, že je olomoucká pevnost zranitelná na Šibeničním vrchu (Galgen Berg) a Tabulovém vrchu (Tafel Berg). Právě z těchto míst útočila v roce 1758 na olomouckou pevnost pruská armáda. Z obavy dalšího útoku byl v letech 1833-1834 Camillem Vacanim vypracován projekt na vybudování dvou samostatných pevnůstek na Šibeničním a Tabulovém vrchu. V plánu byl ještě třetí objekt fort Paulowitz

Luděk Vláčil - zdroj: informační tabule a další, 9.4. 2016

popis

Mohutná zděná pevnůstka ve tvaru lunety měla původně čtyři linie obrany vzájemně oddělené suchým příkopem. Vnější obranu tvořilo předpolí s krytou cestou a podzemním systémem zděných minových chodeb přístupných ze střelecké galerie v obvodové zdi vnějšího příkopu. V čelní části fortu se nacházel minový systém vybudovaný ve dvou úrovních, jehož horní část tvořil systém vzájemně propojených naslouchacích chodeb. Ve druhé linii obrany se nacházela

pevnost, bunkr
     Olomouc  (OL)