Babina

V Dubinách, Kozí hrádek
Hradiště Babina je známo odborné veřejnosti teprve od roku 1940, ale zkoumáno je teprve od 80. let dvacátého století. Nálezy keramiky datují archeologové do doby bronzové. Patří k nejméně prozkoumaným archeologickým lokalitám u nás.
© Prudký Martin, 12/2018
Hradiště Babina je známo od roku 1940, kdy zde jsou uváděny spečené valy na ostrožně v poloze "V Dubinách". Údolí řeky Střely bylo osídleno již od pravěku, ale až do osmdesátých let minulého století bylo na okraji zájmu archeologů. Teprve v tomto období zde zkoumali řadu lokalit manželé Baštovi. Ti nalezli v zářezu cesty soubor keramiky datované do pozdní doby bronzové. K dalšímu ohledání a geodetickému zaměření došlo až v roce 2000, o devět let později zde nalezl zlomky pravěké keramiky hledač kovů, určené později spolu s dalšími nálezy archeology Petrem Menšíkem a Hanou Hrubou do doby bronzové. V roce 2000 se k zajímavému svědectví přihlásil majitel chaty stojící na ostrohu, že jeho otec nalezl při hloubení jámy pro sklep zbytky spálené zemní dřevěné konstrukce. Současně prý jeho strýc vzpomínal na nález několika "zelených kovových předmětů, připomínajících sekery". Ty se do současnosti nezachovaly. Hradiště Babina je málo prozkoumaným místem našich dějin.
Prudký Martin podle Encyklopedie Keltů v Čechách - J. Waldhauser, Současný stav poznání hradiště Babina a Koryta v povodí řeky Střely _ P. Menšík, M. Metlička, H. Hrubá, J. Hrubý, M. Augustýnová, 30.12. 2018
Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Dolní Hradiště