Raně barokní areál s dřevěným kostelem, v pozdějším období minimálně upravovaný.
Kostelní areál od východu
Kryštofovo Údolí leží v hlubokém údolí levostranného přítoku Lužické Nisy nad hradem Hamrštejn. Nad obcí je stejnojmenná železniční zastávka na trati Česká Lípa – Liberec, autobusové spojení zajišťuje linka 16 z Liberce. Obcí a blízkým okolím prochází několik turistických cest, vedoucích po Ještědském hřebeni. V obci se nachází museum lidových betlémů, bývalá trafostanice přestavěná na obecní orloj. V adventním čase je zde sestavován betlém v životní velikosti od sochaře Jaroslava Jíry.
popis

Jednolodní roubenný kostel orientovaný k jihu. Pravoúhlá loď i presbytář mají jednotný kazetový strop s dobovou výmalbou. Do lodi vložena kruchta s rokokovým dekorem a 17 obdélnými výjevy z Nového zákona z roku 1760 od J. J. Schoellera na poprsnici. Novější sakristie je zděná, patrová. Zařízení pochází z doby rokokové úpravy kostela.

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 19.6. 2008

Kostel svatého Kryštofa v Kryštofově Údolí

Horská údolní vesnice založená na počátku 16. století získala v letech 1683–86 roubenný kostel se samostatnou zvonicí a hřbitovem, doplněný později o faru. Kostel byl postaven M. Schnoebelem, upraven v letech 1760–61 a roku 1781 doplněn o zděnou sakristii na jih od presbytáře (stavitel J. J. Kunze). Od roku 1893 kryje vnějšek stěn břidlicový obklad, v 90. letech 20. století byl celý areál opraven.

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Kryštofovo Údolí