Zděná boží muka byla postavena pravděpodobně koncem 18. století. Jsou hranolová, kompaktního tvaru, se stanovou stříškou s křížkem na vrcholu. V horní části muk jsou výklenky na svaté obrázky na všech stranách. R. 1958 byla zařazena mezi chráněné kulturní památky ČR. Muka obklopují lípy.
Boží muka v Čechovicích
Graficke pismenko V Čechovicích, původně samostatné obci, dnes části města Prostějova, se dochovala na konci obce zděná boží muka. Jejich stáří spadá pravděpodobně do konce 18. století. Boží muka stojí za posledními domy v jižní části obce, při polní cestě vedoucí snad k bývalé zaniklé vesnici Kloboučky a dál ke Krasicím. Stavbička je v typickém zdejším stylu – kvádrová se stříškou z cihlové krytiny, ukončena křížkem. Po všech stranách kaple jsou v její horní části výklenky pro svaté obrázky. Stavbu obklopují lípy a hyzdí trafostanice v její bezprostřední blízkosti. Boží muka jsou od roku 1958 chráněnou kulturní památkou ČR.
Ivo Rozehnal, E. Horáková, 29.5. 2012

Boží muka - obecně
    Boží muka jsou drobná sakrální stavba nejčastěji ve tvaru pilíře nebo sloupu. Měla připomínat sloup, u kterého byl na příkaz Piláta Pontského bičován Ježíš Kristus. Boží muka se nejčastěji stavěla na návrších, rozcestích nebo v místech, kde někdo zahynul. Bývají zakončena kaplicí (lucernou), ve které jsou z jedné nebo více stran niky pro obrázky či reliéfy svatých.
    E. Horáková podle wikipedia.org, 14.10. 2012

popis

Zděná boží muka hranolového tvaru; bez opticky odděleného spodního soklu nebo vrcholové kaplice, s podstřešní římsou. Funkci kaplice přebírají výklenky na svaté obrázky, které jsou ve všech čtyřech stěnách stavby. Stříška je stanová, kryta cihlovými taškami, ukončena křížkem.
    E. Horáková - zdroj web, 14.10. 2012

křížek, boží muka