Stolová hora s výškou 700 m tvořená svrchněturonskými až coniackými pískovci. Je rozdělena na Horní a Dolní labyrint. V obou částech je řada bizarních skalních útvarů a horolezeckých terénů. Roku 1956 byla Ostaš vyhlášena přírodní rezervací.
Frýdlantská vyhlídka na nejvyšším místě stolové hory
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Ostaš leží cca 3 km severozápadně od Police nad Metují. Obě části jsou dobře dostupné z chatové oblasti Ostaš. Zde lze zaparkovat auto a případně se občerstvit ve zdejší restauraci. Na Horní labyrint se odsud dostaneme po modré okružní turistické značce, do Dolního labyrintu nás zavede zelená značka (po které sem můžeme přijít i z Police).
31.7. 2009

popis

Ostaš je výrazná stolová hora, nacházející se mezi Teplicko-Adršpašskými skalami a Broumovskými stěnami. Je tvořena odolnými křemennými kvádrovými svrchněturonskými až coniackými pískovci. Polický zlom rozdělil oblast na dvě výškově rozdílné části, Horní labyrint a Dolní labyrint. Vrcholová plošina vyšší části má rozměr 500 m x 400 m a její okraje jsou lemovány až 40 m vysokými sruby a skalními věžemi. Vrcholová Frýdlantská skála s vyhlídkou má

Milan Caha (zdroj: wikipedie), 31.7. 2009