Původně gotický hrad, přestavěný ve 14. stol. na opevněný klášter benediktinů s kostelem sv. Vojtěcha. Současná podoba je výsledkem vrcholně barokní přestavby podle plánů K. I. Dienzenhofera. Objeven unikátní otisk tzv. turínského plátna z r. 1651.
Pohled z klášterní zahrady
Zahradní průčelí benediktinského opatství

Nabídka prohlídkových okruhů v broumovském klášteře.

Pravdou je, že broumovský klášter sice neobývají mniši nebo jeptišky, ale jeho areál určitě prázdný není a nabízí návštěvníkům mnoho zajímavého nejen na prohlídkovém okruhu, ale i mimo něj. Během prohlídky spatří návštěvníci jedinečnou historickou kopii Turínského plátna, krásnou barokní klášterní knihovnu nebo dechberoucí výzdobu v kostele sv. Vojtěcha. Během letní turistické sezóny si mohou vybrat klasický prohlídkový okruh nebo se zúčastnit netradičních prohlídek s kostýmovanou postavou, hraných prohlídek s historickými postavami či prohlídek temné historie nebo nočních prohlídek. Otevřeno je od dubna do konce října denně kromě pondělí od 09:00 - 17:00 hodin (v neděli jsou prohlídky od 10:00 hodin) během letních prázdnin je otevřeno i v pondělí. V areálu kláštera se nachází klášterní kavárna Café Dientzenhofer nabízející širokou škálu regionálních produktů Broumovska, další vynikající delikatesy, alkoholické i nealkoholické nápoje a také praženou kávu Dientzenhofer - směs, která byla vyrobena přímo pro klášterní kavárnu.
Markéta Hanušová , 7.10. 2013
historie

Roku 1213 daroval Přemysl Otakar I. broumovský výběžek benediktinům z Břevnova. Brzy po roce 1300 bylo Broumově zřízeno benediktinské proboštství podřízené Břevnovu. Na místě původní pevnosti byl zbudován klášter s opatským chrámem zasvěceným sv. Vojtěchu. Během husitských válek význam Broumova vzrostl, neboť klášter na Břevnově byl roku 1420 vypálen husity a opat s několika řeholními bratry uprchl do Broumova. Husité také dvakrát obléhali Broumov, ale nikdy se jim nepodařilo město získat. Přesídlení opatů z Břevnova do Broumova mělo ohromný význam pro kulturní a hospodářský rozvoj města a celého zdejšího kraje. Koncem 16. století dochází v Broumově k úpadku řeholního života v důsledku reformace. Např. opat Martin II, zvaný "Korýtko ", proslul svou lakotou. Byl donucen svůj úřad opustit. Novým opatem se stal energický Wolfgang Selender z Prošovic. Za jeho působení došlo ke ostrému sporu s místními protestanty. V ohrožení…  číst dále

Zdroj: Web Bromova, 28.5. 2002

otvíračka

úterý - sobota (prohlídky) 9.00 - 10.00 - 11.00 - 13.00 - 14.00 - 15.00 - 16.00 neděle (prohlídky) 10.00 - 11.00 - 14.00 - 15.00 - 16.00

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Broumov