Hrad zmiňovaný v pol. 14. stol. pravděpodobně založil koncem 13. stol. k ochraně důležitých obchodních cest svídnicko-javorský kníže Boleslav I. Od r. 1392 patřilo území České koruně. V r. 1427 hrad zřejmě zničilo husitské vojsko a poté již nebyl obnoven.
Někde v těchto místech měl stát hrad .
© Luděk Vláčil 05/2017
Město Mieroszów (Mirošov) leží v Polsku v Dolnoslezském vojvodství asi 15 km od okresního města Wałbrzych u hranice s Českou republikou, od níž je vzdáleno jen asi 2 km. Nejvýznamnější památkou města je farní kostel sv. Michaela archanděla, v jehož místech měl stát kdysi hrad. Na holém úbočí kopce Kościelna Góra těsně nad městem se nachází nová dřevěná rozhledna, z níž je krásný výhled na Mieroszów a jeho okolí. Zbytek kopce pokrývá městský park, kde se snad také mohl výše zmiňovaný hrad nacházet. V okolí se dodnes zachovaly zříceniny několika dalších hradů, například Radosno, Rogowiec, Nowy Dwór a Czarny Bór.
historie

Počátky města Friedland (od r. 1947 Mieroszów) sahají až do období kolonizace této oblasti počátkem 13. století a jsou spojovány s činností benediktinského kláštera v Broumově. První skromné zmínky o osadě a kostele pocházejí z poloviny 14. století. V té době zde měl stát také hrad, jenž střežil křižovatku důležitých obchodních cest vedoucích z Broumova do Svídnice a z Krzeszowské kotliny do Lanžhotu (Kamienné Góry). Předpokládá se, že jej nechal vystavět svídnicko-javorský kníže Boleslav I. Surový (Bolko I. Surowy). Podle místní tradice to mělo být roku 1285. Oblast byla do roku 1392 součástí svídnicko-javorského knížectví a poté připadla České koruně. Původní osada i hrad byly zřejmě zcela zničeny během husitského tažení v roce 1427. Na konci 15. století byl Friedland vystavěn znovu, ale hrad, jenž měl stát v dominantní poloze někde v místech farního kostela sv. Michaela archanděla, se již nezmiňuje. Po hradu se…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: Leksykon zamków w Polsce Stanisław Kołodziejski, Jan Salm, Leszek Kajzer- Arkady 2012, http://mieroszow.pl a další, 15.5. 2017

Polsko, dolnośląskie,