Masivní zříceniny barokního kostela postaveného r. 1667, následně zrušeného za josefínských reforem r. 1786 uprostřed zalesněné homole poblíž Adršpašského skalního města.
Pohled středem lodě - od zazděného vstupu
Nedaleko hradu Adršpach je možné nalézt zříceninu kostela zrušeného za Josefínských reforem. Skrývá se uprostřed zalesněné homole asi 2km severně od vstupu do Adršpašského skalního města. Nevedou sem žádné značené cesty, přesto je přístup poměrně snadný. Žlutá značka vás nejprve přivede ke Křížovému vrchu - ten vás může oslovit zajímavou křížovou cestou na vrcholu skalních útvarů, či jen krásným výhledem. Odsud je Kopeček jen pár minut chůze přes (rozpadlými elektickými ohradníky obklopené) pole, kde si povšimněte pěkné (částečně rekonstruované) polygonální kapličky. Pokud si předem cestu vyhlídnete z vrcholku Křížového kopce, nemůžete bloudit. Po překonání luk využívaných přilehlým kravínem budete muset překonat zarostlý, místy dosti příkrý svah. Odměna v podobě nádherného místa vám za to ale určitě stojí. Během pár okamžiků se budete procházet mezi zdmi barokního chrámu vystavěného roku 1667, uzavřeného o 119 let později. Jednolodní svatyně má (i) v tomto stavu podmanivou atmosféru.

13.9.2005 00:00
Souhlasím - Kopeček je magické místo, zvlášť když tam ten kostel nečekáte a uprostřed sbírání hub (kterých tam rostou mraky) se před vámi najednou vynoří monumentální stavba. Doporučuji jít potom po žluté turistické značce směr Ádr a narazíte na křížovou cestu ve skalách - taky nádherné místo. Na konci křížové cesty je vyhlídka na Polsko.
19.8.2008 22:17 suchankova.lenka@seznam.cz
kopeček,pro mě od mala Zbořeňák....ve zdońove,kde se narodil muj děda s tetou....nad kravínem mezi el.ohradníky...kousek od křížáku ..a ..poblíž zničené a renovované kapličky s zatím nesmrtelným nápisem"hovada za to nemůžou,ale komunisti!" =)
je to pro mne jednouduše srdeční záležitost,na místích loukách sem trávila dětské prázdniny...naprosto nepopsatelně nádherné místo...moc ráda bych se o kostelu něm dozvěděla něco víc,ale bohužel mám možnost zdońov nyní navštevovat jen málokrát do roka,neznám se s místími,kterí ale vetsinou stejne nic neví...pokud nekdo o historii tohoto místa víte víc,dejte prosím vědět
23.7.2003 00:00
Kopeček je naprosto úžasné místo ve dne,ale v noci je to pěkně ponurá záležitost a spát tam je naprosto jedinečný zážitek.A příjemná změna po dni stráveném v přelidněném Adru.Klarsson
Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Zdoňov