Hradby vybudované v letech 1357 – 1359. Kromě fragmentů hradební zdi se zachovaly zbytky hradební věže chránící fortny na východní i západní straně.
hradbební zeď a zbytek věže nad fortnou
© Milan Caha 08/2008
Hradby obklopovaly celé historické jádro města založeného na skalním ostrohu v polovině 13. století. Hradby byly vybudovány v letech 1357 – 1359. Hradby zpočátku budovali obyvatelé města bez povolení, král Karel IV. jim po stížnosti broumovského opata zakázal ve stavbě pokračovat. Dokončení stavby povolil nový opat Předbor. Vstup do města byl dvěma branami – horní, která stávala v severozápadní části historického centra (připomíná ji ulice U horní brány) a dolní, na jihovýchodě centra nedaleko kostela sv. Václava. Kromě toho byly v hradbách dvě fortny, po kterých se zachovala schodiště, která z nich vedla (ty byly uprostřed východní a západní části hradeb). Stopy městského opevnění lze najít po celém obvodu starého města. Kromě hradební zdi je možné najít zbytky hradební věže chránící fortnu a schodiště na východní straně (tzv. Hladomorna), na západní straně se uchovala věž v hmotě budovy farního úřadu poblíž kostela sv. Petra a Pavla.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 1. (A-J), Academia, Praha 1977), 6.12. 2008
Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Broumov