Novogotický poutní kostel Panny Marie Pomocné u Vernéřovické studánky byl postaven v letech 1892–1904. Zchátralý kostel stojí uprostřed ještě zchátralejšího poutního areálu. Budova kostela je dnes v soukromých rukou a prochází opravou.
pohled od západu
© Milan Caha 08/2009
Novogotický poutní kostel Panny Marie Pomocné u Vernéřovické studánky byl postaven v letech 1892–1904. Základní kámen byl slavnostně položen 13. 9. 1892, stavba se však protahovala v důsledku obstrukcí světských i církevních úřadů v Broumově. Teprve v roce 1897 byly splněny všechny formální náležitosti. Staviteli byli úředně jmenováni August Teuber z Teplic n. M. a Josef Schmidt z Broumova. 19. června 1898 byl slavnostně vysvěcen a upevněn kříž na věž. Celý kostel byl pak vysvěcen až 15. 8. 1904. Stalo se tak na Slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. Kostel vysvětil broumovský opat Bruno Čtvrtečka. O údržbu a provoz poutního areálu se starali místní obyvatelé, členové Studánčího výboru. Ti si ze svého středu vybírali tzv. opatrovatele. V roce 1916 zrekvírovala rakouská armáda zvony. Po válce se život na tomto poutním místě brzo obnovil. Zánik však přinesla 2. světová válka a odsun obyvatel po ní. Kostel chátral, nejcennější část inventáře – obraz Vernéřovické Panny Marie Pomocné – našel azyl na faře ve Vernéřovicích. Areál kolem kostela rovněž chátral, zarůstal novým lesem. Prodejní boudy byly později využity jako zázemí letních pionýrských táborů (dětské tábory se zde konají dodnes). Objekt zchátralého kostela prodaly Vernéřovice společnosti Strooikaasmusic, která v něm hodlá vybudovat hudební studio.
Milan Caha (zdroj: Michal Streubel: Kostelíček u Vernéřovické studánky, publikováno na http://tjcondor.webnode.cz), 24.8. 2009
Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Vernéřovice