V letech 1718–1720 vystavěn na místě dřevěného kostela zděný kostel sv.Michaela archanděla. Stavitelem byl nejspíše Kryštof Dientzenhofer. Barokní kostel je centrální stavbou a patří k nejzachovalejším z celé barokní skupiny kostelů na Broumovsku.
Vernéřovice leží 3 km západně od Meziměstí na okraji Broumovského výběžku. Přesné datum vzniku obce není známo. První písemná zmínka o obci Vernéřovice v Kladské městské knize je z roku 1351. Roku 1540 byl na nynějším místě vystavěn dřevěný kostel zasvěcený svatému Michaelu archandělu. V letech 1718 – 1720 byl vystavěn dodnes stojící zděný kostel svatého Michaela archanděla. Stavitelem byl nejspíše Kryštof Dientzenhofer. Tento barokní kostel je centrální stavbou, patří k nejzachovalejším z celé barokní skupiny kostelů na Broumovsku. Stavba je orientovaná a je složena z eliptické lodi, k níž je připojena na východ sakristie a na západ věž. Průčelí jsou členěna meziokenními lizénami, které tvoří svislé i vodorovné pásy. Jediná eliptická loď působí jako sál, do něhož ční 10 pilířů, vystupujících ze zdi. Zajímavostí interiéru je kruchta vyčnívající ve 3 obloucích do lodi. Okolo kostela se rozkládá velký hřbitov, většina německých hrobů je pustá. Před kostelem stojí barokní fara s cenným znakem nad hlavních vchodem. Dnes je zde umístěn Obecní úřad.

Vernéřovice-Kostel sv. Michaela archanděla

Stojí v místě původního dřevěného kostela, který dal roku 1540 postavit tehdejší opat Matěj Mathhis, a který roku 1683 dal opat Tomáš Sartorius zvětšit. Nynější kostel byl vybudován za opata Otmara Zinkeho, v letech 1719-1720, jeho vnitřní vybavení, ale bylo dokončeno až r 1722. Byl postaven podle plánů Kryštofa Dientzenhofera. Varhany v kostele byly zrekonstruovány v r.1990 ,až do roku 1916 měl kostel celkem 5 zvonů,toho roku byly 4 zrekvírovány. Dnes má kostel zvon pouze jeden a to z r. 1600 o průměru 105 cm a výšce 80 cm.

Jaroslav Černín, 10.12. 2006

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Vernéřovice