důl Alexandr

jáma Alexandr, Ostrava - Kunčičky
Jáma Alexandr vybudována v letech 1896 - 98. Technický komplex transformuje barokní zámeckou kompozici čestného dvora do průmyslové architektury. V roce 1926 byla Jáma Alexandr začleněna do areálu Dolu Zárubek.
celkový pohled na starší z obou těžních věží bývalého dolu
© Jan P. Štěpánek 01/2009
Graficke pismenko Jáma Alexandr – historická technická památka slezské části Ostravy, Kunčiček, při východní straně Frýdecké ulice, proti ústí Stavovské ulice. Jedinečný důlní areál s barokní architektonickou symbolikou a zámeckou kompozicí čestného dvora. Součástí areálu byla i parková plocha, která se stala prvním sídlem ostravské zoo. Od roku 1926 byla jáma připojena k Dolu Zárubek. Areál postupně porušen přístavbami a úpravami jednotlivých budov. Důl Alexandr ukončil svou činnost v 80. letech 20. století. V současnosti je objekt udržován jen v nejnutnějších mezích.

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), 29.1. 2006

historie

Jáma Alexandr byla vybudována v letech 1896 – 1898 takříkajíc na zelené louce společností Severní dráhy Ferdinandovy. Stavební část dolu vznikla v letech 1896 - 1901 podle jednotného projektu, transformujícího barokní zámeckou kompozici čestného dvora do průmyslové architektury. Hlavní osou kompozice je komín a kotelna, po stranách obě věže důlních budov. Kompoziční schéma bylo zasazeno do širšího krajinného rámce s přilehlým parkem (první sídlo

Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), 29.1. 2006