Historizující vila továrníka Adámka při cestě z Raškovic do Skalice. Objekt, který byl donedávna v havarijním stavu, je v poslední době nákladně opravován.
Adámková vila
Současná podoba zrekonstruované Adámkovy vily.
Graficke pismenko Vila továrníka Adámka se nachází v podhorské obci Raškovice, při hlavní cestě z Raškovic do Skalice. Nedaleko od vily se nacházela Adámkova továrna pro úpravu tkanin, kde se škrobil, bílil a maceroval mušelín. Dodnes jí lze najít v pozměněné, ale fungující podobě. Prosperující továrna dovolila továrníku Adámkovi postavit si koncem 19. století přepychovou luxusní vilu v historizujícím slohu. V průběhu první světové války však vila již slouží potřebám obecního úřadu a pošty. V současnosti zde nesídlí nikdo. Vila je v naprosto zuboženém stavu, interiér je dávno vybydlený, stropy propadlé, zborceny jsou i mnohé příčky. Exteriér drží při sobě ...

Frýdek-Místek  (FM)
    Raškovice