Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Haluzice
Hrady.cz
Zaniklá tvrz, která patřila k bývalé osadě Haluzice. Podle archeol. nálezů se zde žilo v 2. pol. 13. stol. V písemných pramenech se tvrz nezmiňuje. R. 1356 byl majitelem vsi Jindřich z Nevojic, před ním Jaroslav z Jestřabic. R. 1464 byla tvrz pustá, patrně po připojení k většímu panství.
Celkový pohled
V popředí příkop a val předpolí, vzadu vystupuje pahorek jádra
© Roman Řezáč 10/2004
Graficke pismenko Nepříliš výrazné, ale stále dobře patrné reliéfní pozůstatky tvrze leží na klesajícím výběžku, několik metrů nad železniční tratí, asi 500 m jižně od zastávky Haluzice. Místo je díky pracím při stavbě železnice částečně porušené. Také v tomto případě, stejně jako u některých jiných míst, je potřeba upozornit na chybné značení na turistických mapách, které místo uvádí ještě asi dalších 500 m jižně na kopci Hrádek.

historie

Tvrz byla dvojdílná, jádro mělo rozměry 12 x 6 m, zřejmě s věžovitou budovou. Kolem jádra byl asi 8 m široký příkop. Předpolí stoupalo směrem do svahu, v jeho čele je stále patrný val a příkop měl asi jen 6 m šířky.
    Roman Řezáč, 2.10. 2004
    Tvrz patřila k zaniklé osadě Haluzice, podle archeologických sběrů se vznik předpokládá ve druhé polovině 13.století. Tvrz se v písemných pramenech neuvádí, majitelem osady byl v roce 1356 Jindřich s Nevojic, před ním Jaroslav z Jestřabic. V roce 1464 už byla pustá, patrně díky připojení k většímu panství.