Raně barokní kostel z let 1754-1758 postaven na základech gotického kostela z 2. poloviny 13. století. Jednolodní kostel na podélném půdorysu, zakončený půlkruhovým presbytářem a v průčelí s hranolovou věží. Před průčelím kostela dva kříže. Přístupný při bohoslužbách. Památkově chráněný.
pohled na kostel z jihu
Šardice (německy Scharditz) jsou obec v okrese Hodonín, 8 km jihozápadně od Kyjova. První písemná zmínka o ní je z roku 1286. Z pamětihodností kromě shora zmíněného kostela sv. Archanděla Michaela zde stojí ještě augustiniánská rezidence ze druhé čtvrtiny 18. století, kaple sv. Rocha, kaple sv. Jana Nepomuckého, několik soch a 11 datovaných křížů z 2. poloviny 19. století až počátku 20. století, pomník zahynulým horníkům v šardických dolech při povodni v roce 1970 z roku 1994, pomník šardickým občanům umučeným v koncentračních táborech a zahynulým při přechodu fronty za 2. světové války, pomník padlým za 2. světové války z roku 1945 a za obcí u silnice směrem na Nenkovice smírčí kámen z roku 1605 a boží muka Nejsvětější Trojice z roku 1749. V okolí jsou stopy po dolování lignitu v 19. a 20. století (těžba ukončena v roce 1993). Je významnou vinařskou obcí (viniční tratě doloženy již ve 13. století) a prochází jí Mutěnická vinařská stezka (cyklotrasa) a zelená turistická stezka. Zajímavostí jsou v okolí tzv. Šardické biopásy. Obcí prochází silnice II/422 a autobusové spojení má s Kyjovem a železniční stanicí v Čejči (trať 255).
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 22.11. 2022
popis

Zděná kameno-cihelná omítaná jednolodní stavba na obdélném půdorysu. Před původní gotický presbytář byla na východní straně přistavěna hranolová věž. Směrem na západ pak byla k presbytáři dostavěna podélná loď ukončená novým presbytářem půlkruhově zakončeným. Na bočních stranách kostela je zřejmé původní rozvržení stavby. Původní presbytář je užší a je jakoby nepatřičně vložen mezi loď a věž. Fasáda kostela je hladká, členěná pouze hladkými lizénami v nároží a dvěma vyššími pravoúhlými okny se segmentovým záklenkem v nové lodi a jedním menší oknem v původním presbytáři. Nový presbytář má dvě nižší pravoúhlá okna se segmentovým záklenkem a v severní boční stěně jedním oknem stejné profilace jako jsou okna lodě. Na západní straně je k presbytáři přistavěna sakristie s oratoří v 1. patře s jednoduchými okny s kovovou košovou mříží. Hranolová poměrně vysoká věž má v přízemí pravoúhlý vstup s nepůvodním…  číst dále

Památkový katalog NPÚ; wikipedie; Jaroslav Špiroch., 22.11. 2022

historie

Kostel sv. Archanděla Michaela je středověkého založení. Ves Šardice koupil v roce 1240 Soběhrd ze Šardic, který ves rozšířil a založil kostel, u něhož byla 6. 2. 1286 biskupem Dětřichem potvrzena fara. Středověké jádro kostela bylo prokázáno při opravách v roce 1982, kdy po odkrytí vnější omítky bylo obnaženo původní zdivo z malých kamenů a zachované gotické okenní a dveřní oblouky. Gotický kostel neměl vlastní věž, ta ještě v 17. století stála mimo kostel. Výrazně byl kostel poničen při vpádu Kuruců na Moravu v roce 1705. Při následné opravě v roce 1707 bylo zvýšeno zdivo a ve vyšší výšce prolomena okna. V letech 1754-1758 pak došlo k významné raně barokní přestavbě. Presbytář byl rozšířen severozápadním směrem na plochu již nepoužívaného hřbitova a byl půlkruhově zakončen; opět byly zvýšeny zdi kostela a na východní straně postavena hranolová věž. V roce 1785 byla loď zaklenuta křížovou klenbou do…  číst dále

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 22.11. 2022

Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO), Šardice