Farní kostel v malém parčíku byl postaven v l. 1722-1728. V r. 1775 vyhořel a žár roztavil jeho zvony. V r. 1776 byly zvony znovu přelity a v r. 1803 spolu s malým zvonem z radnice umístěny do kostela. V období světových válek byly zvony zabaveny a použity na válečné účely.
© Luděk Vláčil 03/2016
Slovácká obec Žeravice (německy Scherawitz) se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Hodonín 8 km východně od Kyjova. V severní části obce u hlavní silnice naproti budově bývalého zámku, dnešní školy, stojí v malém parku farní kostel Stětí svatého Jana Křtitele z let 1722–1728. K dalším památkám obce patří například hřbitovní kaple svaté Barbory z roku 1689 s vyřezávaným oltářem ze 17. století. Dále je tu zajímavý památník J. A. Komenského, který připomíná den 26. dubna 1616, kdy zde byl na bratrské synodě vysvěcen na kněze.

historie

První doložená zmínka o vsi Žeravice pochází z predikátu Sudimíra ze Žeravic z roku 1235. Kdy ve vsi vznikla první sakrální stavba není známo. Kolem roku 1538 v Žeravicích sídlili čeští a moravští bratři a konaly se zde bratrské synody. Na synodě konané 26. dubna 1616 byl ordinován na kněze Jan Amos Komenský. Základní kámen kostela položil v roce 1722 jeho patron Hanuš Dětřich Petřsvaldský. Již v roce 1728

Luděk Vláčil- zdroj: http://obeczeravice.cz a další, 21.3. 2016

popis

Kostel má délku 35 metrů a největší šířku 19 metrů. Je postaven na půdorysu kříže a chrámová klenba je řešena třemi kopulemi. Uprostřed kostela je hrobka Marie Crestencie z Petřsvaldu. V interiéru jsou obrazy velehradského malíře Ignáce Raaba a křížová cesta Joži Uprky z roku 1897. Oltář z bílého kararského mramoru pochází z roku 1906. Kostelní hodiny od mistra Adamce z Čáslavi pocházejí z roku 1912. U

Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO), Žeravice