Původně vodní tvrz, přestavěná na renesanční opevněný zámek. Poškozen za tureckého a tatarského vpádu roku 1663. Po požáru v r. 1705 zásadně barokně přestavěn a byl zde zřízen park ve francouzském stylu.

Kostýmované prohlídky:

Kostýmované prohlídky pro jednotlivce:
Jedná se o klasickou prohlídku v kostýmu, bez dalšího programu. Návštěvníci mají také možnost zapůjčit si kostým pouze na procházky parkem a fotografování v exteriérech zámeckého areálu na dobu 30 minut.

Kostýmové prohlídky pro mateřské školy a 1. - 3. třídu základních škol:
Prohlídky jsou koncipovány jako návštěva dětí u paní hraběnky. Po převléknutí do kostýmů jsou děti poučeny, jak se mají chovat a pohybovat. Následuje prohlídka zámeckých interiérů a poté již vstup do sálu, kde děti očekává zámecká paní. V sále se děti učí dvorské etiketě. Následuje tanec pro princezny a šermířský souboj pro malé šlechtice.
Vše za doprovodu živé dobové hudby. Na závěr je možnost si děti vyfotografovat v interiéru freskového sálu a vnitřního nádvoří.

historie

Původní milotická tvrz byla vybudována před r. 1360, neboť v r. 1360 vlastnili Milotice, Mokronosy a Jarohněvice místní vladykové bratři Zdeněk a Čeněk z Ronova, kteří sídlili v Miloticích; lze tedy předpokládat, že v té době zde existovala tvrz. V r. 1400 obsadil král Zikmund Milotice svým vojskem. V r. 1412 Hynek z Ronova a Letovic přepustil díl obce Janu z Morava, jehož rod hrál v dějinách Moravy velkou úlohu

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004
    Zámecký park
    Zámecký park tvoří spolu s dispozicí zámku výraznou a jednotnou kompozici barokního souboru, která vznikla citlivým propojením zámecké budovy se zahradou pomocí oranžerií a teras. Vstupní most s bohatou sochařskou výzdobou vede do otevřeného čestného dvora, utvořeného pavilony jízdárny a konírny po obou stranách hlavní budovy. Jakési předdvoří zahradě tvoří dva symetrické skleníky na okraji zahradní

Lucie Nižaradzeová, 9.11. 2005

Černá hraběnka
    Pohledný a společenský mladý hrabě si vzal za ženu krásnou, ale velmi zbožnou šlechtičnu, vychovanou v klášteře. Tam se prý naučila jen na modlitbách klečet a kněžská roucha vyšívat. Nelze se tedy divit, že se mladá paní po svatbě o každé maličkosti se zámeckým kaplanem radila, a kdejakou volnou chvíli s ním pobývala. Bez jeho souhlasu nepodnikla vůbec nic. Co měl hrabě dělat? Chvíli to trpěl, avšak po

Soňa Thomová, Hrady, zámky, tvrze, 21.6. 2005

celková situace areálu