Barokní kostel postavený ke konci 17. století stojí na mírném návrší v západní části obce, zřejmě na místě svého staršího předchůdce. Zařízení z doby výstavby kostela. Ve stěnách kostela druhotně osazeny renesanční náhrobníky.
© Luděk Vláčil 03/2016
Kostel je orientovaná jednolodní stavba s obdélnou lodí a s trojboce uzavřeným presbytářem. K severní zdi je přistavěna sakristie, v ose západního průčelí stojí hranolová věž. Hlavní vchod je v podvěží, nad ním je zasazena deska s letopočtem dostavby a s erby Jiřího Bedřicha Forgače a jeho manželky Kateřiny Barbory. Boční vchody chráněné předsíněmi jsou po stranách lodi. Loď, sakristie, oratoř i presbytář jsou zaklenuty valenou klenbou. Kruchta je v západní části lodi. Zařízení kostela je z doby jeho výstavby. V kostele jsou také umístěny figurální náhrobníky např. Mikuláše ze Zástřizl (†1552), Jana Morkovského ze Zástřizl (†1590) a Aliny Skrbenské z Hříště (†1614).
Ivka (B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska 2, Academia, Praha 1999), 30.3. 2010

Kostel sv. Jakuba Většího

Současný kostel byl postaven ve 2. polovině 17. století (dokončen 1681), zřejmě na místě staršího gotického předchůdce. V roce 1320 je totiž zmiňován místní farář Gerhard. Předsíně byly přistavěny později.

Další texty historie
Jihomoravský kraj, Ježov