Raně gotický kostel v burgundsko-cisterciáckém slohu z r. 1240. Přestavby v 16. a 17. stol. barokní v r. 1734. Vitráže z roku 1935. Pieta nad Božím hrobem z roku 1943. Za kostelem křížová cesta z let 2003–4 se skleněnými vitrážemi a sochou Krista.
Kostel sv. Vavřince ve Vracově
Pohled na nejstarší část kostela, gotický presbytář
© Pavel Vítek 09/2010
Město Vracov leží 7 km jihovýchodně od Kyjova, 12 km severně od Hodonína a 25 km jihozápadně od Uherské Hradiště. Kostel svatého Vavřince se nachází v centru obce na náměstí Míru. Vracov je od 1. ledna 1967 městem.
historie

První písemná zmínka o osadě, která se nacházela na místě nynějšího města pochází z roku 1201. Raně gotický kostel byl vystavěn ve stylu burgundsko-cisterciácké architektury. V původním stavu se dochoval presbytář, pocházející z r. 1240. Roku 1565 prodělal kostel první větší přestavbu, která se týkala hlavně kostelní lodě. Další přestavbou prošel kostel počátkem 17. století, kdy byla přestavěna věž a v ní zavěšeny dva zvony. Při barokní přestavbě kostela roku 1734 bylo do chrámové lodě proraženo šest nových oken. Tehdy kostel získal zhruba podobu dochovanou do dnešních dnů. Sochařská výzdoba je dílem Ondřeje Schweigla (1735–1812). Vitráže oken pocházejí až z roku 1935. Pieta nad Božím hrobem, u bočního vchodu do kostela, byla vystavěna sochařem Josefem Hladíkem roku 1943. Za kostelem, na jeho jižní straně, postavena v letech 2003–2004 moderní křížová cesta se skleněnými vitrážemi a sochou Ježíše Krista.

Další texty historie
Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO), Vracov