Zámek vystavěl Jan Kuna z Kunštátu okolo roku 1548 na zbořeništi staré tvrze. R. 1636 zničen požárem a vystavěn znovu. Z 18. stol. pochází podlouhlá přístavba spojující obě starší budovy. Průčelí vyzdobeno sgrafity při opravě v roce 1911. Dnes sídlem Vlastivědného muzea Kyjov.
pohled z Palackého ulice

Stálé expozice:

Pravěk Kyjovska - archeologická expozice, dokladující osídlení Kyjovska od starší doby kamenné až po osídlení Slovany.
Cesta slovácké vesnice od feudalismu k socialismu - etnografická expozice, první část se věnuje vývoji lidového oděvu s ukázkou základních krojových typů Kyjovska a ukázku interiéru slováckého domu - konkrétně jizby. Druhá část nabízí pohled do "dvora, kuchyně a ložnice", ilustruje, jak fungovalo hospodářství, jaké nádobí či nářadí se používalo. S ukázkou jizbového koutu s vysoko vystlanou malovanou postelí z roku 1863, kolébkou, malovanou truhlou s dřevěnými hračkami kyjovského hračkáře Pulsbergra.
Přírodovědná expozice - nově otevřena r. 2004. Představuje přírodovědné sbírky formou velkoplošného dioramatu, vč. autentických zvukových nahrávek. Velkoplošné diorama zahrnuje nejvýznamnější biocenózy našeho ...

historie

Prvním světským držitelem Kyjova, jenž koupil městečko od kláštera Hradiska, byl Jan Kuna z Kunštátu (od r. 1539), který začal blízko zbořeniště tvrze přímo pod svahem, na němž stál kostel, stavět renesanční zámek. Jeho průčelní stěna byla obrácena na západní stranu. Zde byl také vchod, který na rozdíl od nynějšího vchodu ležel poněkud jižněji. Z někdejší zámecké stavby se dochovaly pouze dvě

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, doplněno redakcí podle http://www.masaryk.info, 21.4. 2004
    Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO), Kyjov