Pomník ve tvaru obelisku připomíná pobyt Jana Ámose Komenského v l. 1622–25, kdy ho v Brandýse hostil Karel Starší ze Žerotína. Pomník byl odhalen r. 1865 v místě, kde snad stál domek Komenského.
pomník od bludiště
Graficke pismenko Pomník J .A. Komenského se nachází nedaleko fotbalového hřiště u Brandýsa nad Orlicí na trase cyklostezky Tichá Orlice. Dostupnost k pomníku je pěšky nebo na kole. Mezi řekou a pomníkem je bludiště z listnatých keřů, připomínající, že právě v Brandýse Komenský napsal Labyrint světa. Bludiště je přístupné od roku 2009.
rodo chrozit , 1.8. 2011

historie

Roku 1564 se zde narodil Karel Starší ze Žerotína, který v době pobělohorské poskytl ochranu a azyl řadě bratrských kněží. Mezi nimi byl také Jan Ámos Komenský. Ten se v těchto místech skrýval v letech 1622–1625. Světlo světa zde spatřil slavný Labyrint světa a ráj srdce, rovněž několik dalších spisů. V Knize svatebních smluv je záznam o jeho sňatku s Dorotou Cyrillovou – potomci Jana Ámose a Doroty žijí dodnes. V místech, kde snad stál domek

pomník, památník
    Pardubický kraj