Rokokový kostel sv. Martina byl postaven v l. 1781–82 na místě pův. gotického kostela (patrně z 13. stol.). Se zděnou hranol. zvonicí s cibulovitou bání, vedle stojí fara z pol. 19. stol. U kostela socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1727. V kostele rokokový oltář z r. 1781 od Josefa Pacáka z Litomyšle.
kostel od SV
Jedná se o jednolodní stavbu obdélného půdorysu se zaoblenými rohy, půlkruhově zakončeným presbytářem, se sakristií a Božím hrobem po stranách. Vstupní průčelí je členěno pilastry, korunováno štítem s volutami, pilastry a nikou, zdobeno rokokovými kamennými vázami. Loď kostela je sklenuta plackami do pasů, v presbytáři je strop s velkým fabionem a štukovým rámem, sakristie je plochostropá, Boží hrob je sklenutý valeně. V západní části lodi kostela je kruchta, podepřená dvěma sloupy, zdobená štukovou dekorací s erby. Varhany pocházejí z počátku 20. století. Hlavní oltář je rokokový, z r. 1781 od Josefa Pacáka z Litomyšle. Nad bočními brankami jsou umístěny sochy svatých. Ve vyřezávaném rámu, neseném dvojicí andělů, je obraz sv. Martina. Boční oltář na severní straně zasvěcen sv. Františku, dílem od řezbáře Františka Špičky z Kostelce z r. 1760. Je vybaven dvěma sochami svatých a obrazem od Leopolda Felixe z Vysokého Mýta. Od stejného autora je i protější oltář Panny Marie. Kazatelna pochází přibližně z poloviny 18. století, na stříšce je ozdobena personifikací Církve od J. Pacáka. Renesanční pískovcová křtitelnice kalichovitého tvaru s barokním dřevěným víkem, obraz Stigmatizace sv. Františka z 2. poloviny 18. století a obraz Panny Marie s Kristem sňatým z kříže od Ed. Neumanna z roku 1902. Trojice kamenných náhrobníků z 16.–18. století, z nichž dva náležejí někdejším majitelům zdejšího panství, Janu Lukavskému z Lukavice (1541) a jeho vnukovi Václavovi (1590). Jižně od kostela je hranolová zvonice v podobě věže s vysokou cibulovitou bání, pocházející ze stejné doby jako kostel. Ve zvonici je vzácný zvon od mistra Brikcího z Cimperka z roku 1596, který sem byl v roce 1792 přenesen ze zrušeného pražského kostela Panny Marie na Louži. Farní budova vedle zvonice pochází z 2. poloviny 19. století. Mezi…  číst dále
Rodochrozit – podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977; http://www.zamrsk.cz (doplněno redakcí), 23.4. 2013
historie

Rokokový kostel sv. Martina stojí v místech, kde stával dříve gotický kostel, doložený v polovině 14. století; ve skutečnosti však starší, minimálně z poloviny 13. století. Nový kostel byl vystavěn mezi roky 1781–1782 za Jiřího Jeníka Zásadského z Gemsendorfu, majitele zámrského panství. V 70. letech 20. století prošel interiér kostela rekonstrukcí. V roce 2003 byla opravena zvonice.

Rodochrozit – podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977; http://www.zamrsk.cz (doplněno redakcí), 8.5. 2013

půdorys kostela se zvonicí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek