Tvrziště pravděpodobně ze 14. stol. ležícím nad kostelem, nedaleko silnice Ústí n. O.– Česká Třebová. Tvrz byla pravděpodobně založena na ochranu vzdáleného majetku Zbraslavského kláštera. V r. 1753 byla zde postavena zvonice zbořená poč. 20. stol.
Pohled na val tvrziště
Tvrziště se nachází nedaleko hlavní silnice Ústí nad Orlicí – Česká Třebová. Tvrziště je napravo patrný pahorek, když se jde z konce ulice Sluneční na tuto silnici.
Petr Nožička, 13.8. 2010
historie

První zmínka o vsi Dlouhá Třebová je z roku 1304, kdy byla postoupena králem Václavem II. s částí lanšperského panství zbraslavskému klášteru a součástí tohoto panství byla celý středověk. Tvrz byla postavena neznámo kdy, pravděpodobně k ochraně vzdáleného majetku tohoto kláštera. V roce 1753 byla na místě tvrze postavena zvonice, zbořená počátkem 20. století. Archeologický výzkum při stavbě nedaleké silnice nalezl keramiku ze 14. a 15. století, což by potvrzovalo hypotézu založení tvrze zbraslavským klášterem.

Petr Nožička, čerpáno z F. Musil: Hrady, tvrze, zámky okresu Ústí nad Orlicí Grantis, Ústí nad Orlicí, 1995, 9.8. 2010

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Dlouhá Třebová