Empírový dům, bývalý špitál sv. Kateřiny. Budova byla postavena v letech 1840–1845. Dnes památkově chráněná stavba a muzeum (historie města, řemesla atd.). R. 1974 byla dokončena adaptace nemocnice pro potřeby muzea, které do té doby sídlilo v nedalekém zámku. R. 1975 vytvořena stálá expozice.
Muzeum v Žamberku bylo založeno v roce 1911. Dnes sídlí v bývalé budově Kateřinského špitálu, nedaleko centra. Expozice se věnuje historii města Žamberk, řemeslům, naleznete tu betlémy, loutkové divadlo, či výstavu věnovanou židovské komunitě ve městě. Pod správu muzea patří i Divišův rodný dům se samostatnou expozicí. Budova se nachází pod Kapelským vrchem s rozhlednou, v blízkosti je i bývalý židovský hřbitov. Mimo zimní měsíce bývá otevřeno denně, kromě pondělí.
Ivo Rozehnal - zdroj - infocentrum Žamberk 2010, 6.7. 2010
    Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Žamberk