Secesní vila vybudována v letech 1906-1907 pro textilního průmyslníka Floriána Hernycha podle plánů ateliéru Matěje Blechy. Po 2. světové válce znárodněna a využita jako sídlo umělecké školy. Restituenti po r. 1989 nemohli stavbu udržovat, přešla na město a upravena na sídlo muzea.
Pohled na vilu ze Smetanovy ulice
Město Ústí nad Orlicí bylo založeno na soutoku Tiché Orlice a Třebovky r. 1241, vzhledem k množství renesančních a barokních památek je v něm od r. 1991 vyhlášena památková zóna. Město je dopravně snadno dostupné. Prochází jím hlavní tah silnice I/14 z Rychnova nad Kněžnou do České Třebové a dále silnice II/315 z Chocně do Lanškrouna a II/360 z Litomyšle do Letohradu. Ústí nad Orlicí leží na páteřní železniční trati 010 z Prahy do České Třebové, na níž má jednak hlavní nádraží západně od centra a ještě zastávku Ústí nad Orlicí-město. Z hlavní trati tu odbočuje údolím Tiché Orlice spojka do Letohradu jako trať 024.
Ústí nad Orlicí má turisticky atraktivní okolí, prochází tudy proto řada značených cest.
Bývalá Hernychova vila se nachází v centru města v ul. 17. listopadu nedaleko náměstí.
11.7. 2015

historie

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí sídlí v bývalé Hernychově vile, která díky své vysoké věži dodnes patří k dominantám utvářejícím panorama města. Rodina Hernychů po několik generací působila v místním domáckém podnikání v oblasti textilní výroby, v 19. století se však vypracovala v přední průmyslnický klan v širokém okolí. Florian Hernych (1855-1923) patřil již k největším podnikatelům regionu a

Pavel Vlach (s použitím propagačních materiálů TIC Ústí nad Orlicí), 10.7. 2015
    Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Ústí nad Orlicí