Zcela zaniklý hrad či hrádek zvaný Chudoba. Vznikl buď v době stavby hradu Žampachu na přelomu 13.-14. stol. jako jeho opevnění, či později samostatně jako součást předhradí. Zanikl před r. 1540, kdy je již veden jako pustý.
Hrad Chudoba stával při přístupové části k hradu Žampachu, vlevo v místech budovy.
Hrad Chudoba zaujímal pozici u přístupové cesty k hradu Žampachu. Založen byl buď v době vzniku hradu Žampachu na přelomu 13. a 14. stol. jako součást jeho opevnění v nejpřístupnější části hradu, nebo je jeho vznik až pozdější a souvisí spíše s podhradím. Každopádně se zaznamenává jako samotný hradní celek. Poprvé je zmíněn v roce 1540, ale již jako zpustlý. Záznam provedl komorník desek zemských Václav ze Šonova na žádost Zdeňka Žampacha z Potštejna. Hrad se měl skládat z nevelké budovy, přiléhající věže a obklopen byl hradbami a parkány. Vše bylo bez střech a poničeno vodou, klenba hrozila zřícením, sklo v oknech vytřískáno a dveře ukradeny, stejně tak podlahy. Mostek přes příkop byl shnilý. Hrad Chudoba se uváděl ve výčtu majetku hradu Žampachu, naposled však v roce 1626. Podle všeho již nebyl obnoven. Na počátku 18. stol. již z hradu zbylo torzo, jak svědčí malba v kapli zdejšího zámku. Časem zmizely i poslední zbytky hradu a upadl v zapomnění. Lokace se udála na základě tohoto obrazu, kdy měl hrad Chudoba stát na menším výběžku na jihovýchodní části hradního kopce Žampachu. Snad někde u domu č. p. 7 při dřevěné lávce.
Rozehnal Ivo - zdroj: Tomáš Šimek a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (Kniha 6 - Východní Čechy) 1989, 30.8. 2022

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Žampach