Husův sbor vystavěn roku 1937 podle návrhu Františka Truhláře. Moderní chrámová architektura je vystavěna z cihel. Dřevěný strop a krov, sedlová střecha. Dvojitý kříž na výšku celé budovy umístěn do prosklené plochy. Tvoří věžovitý rizalit zakončený kalichem. Kostel památkově chráněn od r. 1990.
Husův sbor ve Vysokémn Mýtě
© Pavel Vítek 05/2017
Město Vysoké Mýto leží 20 km západně od okresního města Ústí nad Orlicí a 40 km jihovýchodně od krajského města Pardubic. Husův sbor najdeme severně od historického jádra města v Hálkově ulici, hned pod bývalými hradbami a jejich Vodárenskou baštou.
popis

Vysokomýtský Husův sbor byl vystavěn v roce 1937. Kostel stojí ve svažitém terénu. Je částečně podsklepen a vystavěn z cihel. Strop je dřevěný, střecha sedlová, krov dřevěný. Přízemí tvoří dva prostory, předsíň a hlavní sál. Oba jsou plochostropé. Štítovému vstupnímu průčelí vévodí vertikální prvek, dvojitý kříž na výšku celé budovy. Je umístěn do prosklené plochy, která tvoří věžovitý rizalit zakončený kalichem a vstupní schodiště zastřešené plochou stříškou. Boční průčelí jsou sedmiosá s výrazně vertikálními desetitabulkovými okny a členěním pilastry, které vytváří lizénové rámce oken. Husův sbor je památkově chráněn od 1. 11. 1990.

historie

Husův sbor Církve československé husitské pochází z roku 1937. Jedná se o moderní chrámovou architekturu. Vystavěn byl podle návrhu Františka Truhláře z Vysokého Mýta. Architektonicky navazuje na české stavebnictví 20. let 20. století.

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Vysoké Mýto