Zaniklý hrádek nad vsí Červená u Letohradu. Písemné prameny zcela chybí. Pravděpodobně vznikl jako opěrný bod v době hustiských válek a brzy nato zanikl. V té době patřilo Kyšperecko rodu Žampachů z Potštejna. Hrad měl vojenskou funkci.
Skála na níž se nacházelo jádro hradu. Pohled z valu od severu přes hradní příkop.
Hrad nebo spíš strážní hrádek (či pouhá věž) stával na vsí Červená, asi 2 km jihozápadně od Letohradu. Poloha dnes zaniklého hradu je na výrazném skalnatém ostrohu nad Tichou Orlicí. Samotné jádro hradu se nacházelo na mohutném skalním balvanu. Plocha jádra je cca 20x6,5 m (podle měření J. Pižla). Ochrana hradu plně využívala možností přírodních dispozic. Jižní strana byla chráněna příkrým skalnatým svahem spadajícím k Tiché Orlici. Strmé svahy chránily hrádek i ze západu a východu. Vybudovat ochranu bylo třeba v místě, kde plocha hrádku navazuje na terén ostrohu. Zde byl vylámán široký příkop s plochým dnem. Příkop se dále stáčí po severní straně areálu, kde se zužuje a mizí. Zde to již není typický příkop, protože chybí vnější val, ale je možné, že se zde kdysi nacházel. Na západní straně byl val také vybudován, o něco méně hluboký a širší. Příkop byl vylámán a před ním je dodnes dochovaný výrazný val. Relikty po dávno zaniklém objektu jsou jasně patrné; všechny nejasnosti by mohly být zodpovězeny důkladným archeologickým výzkumem. Písemné prameny i regionální historiografie o lokalitě zcela mlčí. O místu, resp. o vsi Rotnek (Červená) se zmiňuje A. Sedláček ve svých hradech (Fr. Musil: 1995, 2002). S prvním výrazným zájmem o tuto lokalitu a s několika variantami o existenci tohoto hradu přišel na počátku roku 2009 v rozsáhlém článku časopis Hláska č.1, 2009, s.1–3, který vydává Klub Augusta Sedláčka. Historii hrádku na základě 10 faktů, co se týče jeho polohy, podoby a dějin okolí sestavil J. Pížl ve několika variantách: Varianta 1. – hrad byl založen pány ze Zebína, kteří kolonizovali tuto oblast koncem 13. století z Choceňska. Hrad měl pravděpodobně být tzv. kolonizačním provizoriem. Varianta 2. – Rotnek byl vybudován jako sídlo samostatného panství, ovšem jen na krátko, tudíž nebylo zachyceno v žádné písemnosti. Zakladatelem a majitelem mohl být…  číst dále
Jan Švejkar 12/2009; zdroj: Pížl, Jan, Hrad Rotnek nad vsí Červená, Hláska 2009/1, roč. 20; Musil F.; Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, 1995, 12.12. 2009
Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Červená