Na místě současného kostela stál původně gotický kostel. Barokně přestavěn v l. 1720-1721. Jednolodní obdélná stavba s hranolovou věží. Nad presbytářem hranolový sanktusník. Hlavní oltář vinný kmen, v jehož větvích obraz sv. Filipa a Jakuba. Památkově chráněno od r. 1958.
Kostel sv. Filipa a Jakuba v Lukavici
© Pavel Vítek 05/2017
Obec Lukavice leží 15 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí a 4 km jihovýchodně od Žamberka. Jižně až jihozápadně okolo obce vede železniční trať č. 021, která spojuje Hradec Králové s Letohradem. Na ní je na jihu obce zastávka. Kostel sv. Filipa a Jakuba najdeme v jižní části obce u silnice II/310, spojující Žamberk a Letohrad.
popis

Kostel sv. Filipa a Jakuba v Lukavici je stavba s hranolovitou věží v západním průčelí. Má užší, trojboce uzavřený, protáhlý presbytář s pěti hrotitými okny s gotickými kamennými ostěními bez kružeb. Zevně i uvnitř jsou okenní špalety barokně upraveny půlkruhovým záklenkem. Na jižní straně je přistavěna obdélná sakristie. Nad presbytářem je hranolový sanktusník s půlkruhovými okénky ve stěnách a se stanovou střechou, na vrcholku s makovicí a křížem. Loď zevně hladká, se segmentově uzavřenými okny, rámovanými plochými šambránami. Střecha kostela je sedlová, nad závěrem presbytáře trojboce zvalbená. Interiér je plochostropý s fabionem, s půlkruhovým vítězným obloukem. Kruchta je umístěna na dvou hranolových pilířích s profilovanými římsami. Hlavní oltář představuje vinný kmen, v jehož větvích, po stranách obrazu sv. Filipa a Jakuba, jsou znázorněni apoštolové. Nynější podoby dosáhl kostel přístavbami…  číst dále

historie

První písemná zmínka o obci Lukavice pochází z roku 1354. Na místě současného kostela stál původně gotický kostel. Ten je prvně doložen v letech 1344-1350. Z něj se dochovalo zdivo presbytáře. Podle pověsti na místě tohoto gotického kostela stával ještě dříve kostelík dřevěný. Podle data nad hlavním portálem byla loď barokně přestavěna v letech 1720-1721. Kostelní věž pochází z roku 1705. Kolem roku 1900 byla upravována její fasáda. Kostel sv. Filipa a Jakuba je venkovský jednolodní kostel, původně pozdně gotický, dostavěný barokně, s mohutnou věží zastřešenou zvonovou helmicí. Jedná se o hodnotný příklad barokní architektury z období první čtvrtiny 18. století.

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Lukavice