Kostel byl postaven r. 1543 mistrem Blažejem z Litomyšle, pův. jako hřbitovní. R. 1592 prodloužen mistrem Třebkou. Výrazný štít se sochami vytvořil sochař B. Vlček. V 2. pol. 17. stol. byl kostel barokně upraven, znovu upraven r. 1769 a v l. 1903-11 po zrušení hřbitova. Opraven v l. 1994-2000.
Kostel Nejsvětější Trojice je malý renesanční jednolodní kostelík s unikátním štítem s bohatou sochařskou výzdobou. Není zdaleka tak výraznou dominantou jako chrám sv. Vavřince, avšak také stojí za vidění. Nachází se v největším vysokomýtském parku - v Jungmannových sadech v centru Vysokého Mýta. Byl původně postaven jako kostel hřbitovní, hřbitov se v těchto místech rozkládal až do počátku 20. století, poté byl zrušen. Kostel nemá věž, má jen malou sanktusovou věžičku. Kostel si je možné prohlédnout jen dvakrát ročně: na Den otevřených památek a na Štědrý den, kdy je před kostelem živý betlém.
Vojtěch Barcal, 22.8. 2013
popis

Jednolodní obdélný kostel s odsazeným, trojboce uzavřeným presbytářem a se čtvercovou sakristií na jižní straně. Presbytář podepírají opěráky, okna jsou hrotitá, v lodi půlkruhová. Výrazný novorenesanční štít je zdoben sochami a štukovými postavami svatých - sv. Václava, sv. Vojtěcha, Panny Marie a sv. Vavřince od B. Vlčka. Loď kostela je sklenuta třemi poli barokní křížové klenby s pasy, sbíhajícími na přízední pilíře, presbytář je sklenut paprsčitou žebrovou klenbou, sakristie je zaklenuta valenou klenbou s lunetami. V lodi jsou zazděny fragmenty figurálních článků tympanonu děkanského kostela z 3. čtvrtiny 14. století. Hudební kruchta s dřevěnou poprsní pochází z roku 1769. Hlavní oltář je barokní, s obrazem Nejsvětější Trojice a klečících postav sv. Václava, sv. Vojtěcha, Panny Marie a sv. Vavřince. Boční oltáře jsou pozdně barokní z 2. pol. 18. stol., přenesené sem z děkanského kostela, odkud pochází…  číst dále

E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982, 5.12. 2013

historie

Kostel Nejsvětější Trojice byl postaven roku 1543 mistrem Blažejem z Litomyšle. Původně hřbitovní kostel byl postaven na bývalé kněžské zahradě, dnes jsou zde Jungmannovy sady. Roku 1592 byl kostel prodloužen mistrem Třebkou. Výrazný štít stavby se sochami a štukovými postavami vytvořil pardubický sochař B. Vlček. Po třicetileté válce byl kostel opraven a barokně upraven (vč. štítu), znovu roku 1769. U kostela bývala zvonice z počátku 17. století, zbořena roku 1842. Poslední větší úprava kostela byla provedena po zrušení hřbitova v l. 1903 - 1911, hřbitovní zeď byla zbořena při sadové úpravě r. 1906. Od roku 1958 je kostel chráněnou památkou ČR. Opraven byl v l. 1994 - 2000, v průběhu oprav byla objevena r. 1999 za hlavním oltářem částečně zachovaná malba s malovaným rámem z období renesance.

E.H. podle http://mesto.vysoke-myto.cz; http://www.nockostelu.cz; http://monumnet.npu.cz; E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982, 5.12. 2013

Půdorys místa

půdorys kostela, Černě je vyznačeno pozdně gotické zdivo, šrafovaně mladší úpravy (prodloužení lodi r. 1592).
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Vysoké Mýto