Zříceniny hradu z 1. poloviny 13. století. Kolem roku 1300 patřil Oldřichu z Brandýsa. Roku 1421 dobyt a pobořen husitským vojskem, následně přešel do majetku pánů Kostků z Postupic a od r. 1505 patřil Pernštejnům.
8.3.2014
Právě probíhá rekonstrukce .Vstup na hrad je zakázán.8.3.2014
Téměř nad městem Brandýsem nad Orlicí se nacházejí poměrně rozsáhlé zříceniny hradu, ze kterého se dochovalo několik místností. Hradní areál je opravován a udržován občanským sdružením.
28.5. 2002
historie

Hrad Brandýs byl vystavěn v 1. polovině 13. století. Kolem roku 1300 patřil Oldřichu z Brandýsa, který byl něčím pověstný. Roku 1421 za pánů z Boskovic, straníků Zikmunda byl společně s nedalekým klášterem na Orlíku dobyt a pobořen husitským vojskem. V r. 1421 přešel do majteku pánů Kostků z Postupic a od r. 1505 patřil Pernštejnům. Za nich byl pobořen znovu a teprve Bohuš Kostka z Postupic po zpětné koupi dal hrad opět opravit. Hradní budovy však rychle chátraly a byly brzy opuštěny. Majitelé panství si pak vystavěli malý zámeček na dnešním náměstí. Hrad měl čtyři části: předmostí, předhradí, přední a zadní hrad. Byl obehnán třemi příkopy a byl střežen třemi věžemi.

28.5. 2002

Další texty historie

Hrobka pánů ze Žerotína

V bývalé vsi Loukotí, ležící vedle Brandýsa, dal pan Jan starší ze Žerotína r. 1559 zbudovati hrobku s kostelíkem a vedle ní založil hřbitov. Když Karel starší ze Žerotína opouštěl vlast, vymohl si svolení, aby se smělo alespoň jeho tělo navrátiti po smrti do vlasti a aby mohlo býti pochováno v rodinné hrobce. Uchýlil se do Vratislavě ve Slezsku, kam s sebou vzal svou oblíbenou knihovnu. Následovala ho i jeho choť Kateřina, ušlechtilá žena, která svou laskavostí setřela tak mnohou slzu z oka českých exulantů. Jen občas vraceli se manželé na své statky na Moravě a v Čechách, litujíce, že nemohou žíti ve vlasti. Při návštěvě r. 1636 zemřel pan Žerotín v Přerově. Podle svého přání byl převezen do Brandýsa. Zde ho vyprovodilo k hrobu množství zkormouceného lidu. Byli tu ještě mnozí, kteří měli v dobré paměti, jak statečně hájil Bratří proti pronásledování, jak roku 1624 strhl vlastní rukou pečeti se dveří bratrského chrámu, zavěšené…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Terénní náčrt, Brandýs nad Orlicí. Terénní náčrt situace hradu (podle J. Slavíka a J. Čížka)