Jan Hildebrant Licek z Rýzmburka začátkem 17.stol. vybudoval renesanční zámek. V průběhu 18. a 19. století byl zámek upravéván. V r. 1924 jej získal J. Zámečník a zámek opravil. Po r. 1990 je v soukromém vlastnictví a je nově opraven.
Pohled na arkády zámku
Obec Koldín se zámkem leží 4 km severovýchodně od Chocně. Dostupná je buď autobusem z Chocně, odkud je do Koldína pěkná pěší procházka a nebo 5 km pěšky z železniční stanice Újezd u Chocně, která leží na trati Choceň - Týniště nad Orlicí. 6 km severně můžeme navštívit zříceninu hradu Potštejn, v posledních letech postupně opravovanou skauty a jinými nadšenci pro zachování našeho kulturního dědictví.
3.1. 2006
historie

Zámek byl vybudován v renesančním slohu na místě nebo poblíž starší tvrze na samém začátku 17. století tehdejším majitelem panství Jan Hilebrantem Lickem z Rýzmburka. Na průčelích bylo nové sídlo ozdobeno arkádami, omítky pokrývaly sgrafity. Přízemní místnosti zámku byly z větší části zaklenuty křížovými klenbami bez žeber. Ještě před dokončením stavby prodal Jan Hilebrant z Rýzmburka v r. 1604 koldínský statek s dalšími dvěma vesnicemi Markétě Zejdlicové ze Šengeldu. V r. 1605 byla stavba dokončena. Svědčí o tom letopočet nalezený na jižním průčelí zámku při opravě fasády ve 20. století. V r. 1637 zakoupila koldínský statek Anna z Oppersdorfu, manželka majitele častolovického panství Oty z Oppersdorfu. Koldínský zámek posléze přestal sloužit jako panské sídlo a změnil se v pouhé obydlí úředníka, který spravoval místní dvůr a statek. Při dělení oppersdorfských statků v r. 1682 je koldínský zámek uváděn jako…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku /VI – Východní Čechy/ - Nakladatelství Svoboda 1984, 3.1. 2006

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Koldín