Tento empírový zámek si nechal vystavět hrabě Josef Kinský v letech 1829–1835. Jednopatrová budova s předsunutým sloupovým portikem. Okolo rozsáhlý anglický park.
Nový zámek
Jedna z mála slohově čistě empírových staveb s nádherným rozlehlým zámeckým parkem se vzácnými kultivary dřevin. Za komunistů znárodněn, stal se sídlem Výzkumného ústavu pro chov prasat. Nyní v majetku rodiny Kinských, probíhá rekonstrukce. Park je přístupný celoročně a rozhodně stojí za návštěvu. Od zámku je krásný rozhled po kraji, za jasného počasí je vidět hrad Potštejn.
Anna Hladíková, 31.5. 2005

Expozice na zámku:
    Život v biedermeieru - Zámecká expozice byla otevřena pro veřejnost r. 2012. Poprvé ve své historii zámek představuje původní obytné prostory s restaurovaným biedermeierovým nábytkem, obrazy a dalšími doplňky života v daném období. Expozice je umístěná v reprezentačních místnostech prvního patra zámku. Součástí prohlídkové trasy je Zrcadlový sál, který je díky své skvělé akustice využíván při

historie

R. 1812 se kostelecké panství spolu se sousedním borovnickým statkem stalo majetkem vedlejší větve Kinských. První držitel, syn knížete Ferdinanda, hrabě Josef Kinský, si dal postavit v r. 1829 – 1833 podle plánů vídeňského architekta Jindřicha Kocha na západním okraji města po levé straně silnice k Častolovicím nové sídlo – empírový zámek, který na rozlišení od staršího barokního zámku nese označení

popis

Zámek byl postaven v empírovém stylu v letech 1829-1833 podle plánů vídeňského architekta Jindřicha Kocha pro hraběte Josefa Kinského a patřil rodině Kinských až do roku 1948. V roce 1992 byl zámek v restituci vrácen zpět a od té doby prošel jeho exteriér i interiér velmi náročnou rekonstrukcí. Dochovaný mobiliář v empírovém stylu spolu s dalšími předměty z původního majetku rodiny byl postupně restaurován

Ivona Jasníková , 27.2. 2013
    Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Kostelec nad Orlicí