Částečně dochované vodní tvrziště v zahradě domů č. p. 39, 40 a 41. R. 1226 se uvádí Svatoslav z Heřmanic, stížný list českého panstva do Kostnice podepisuje i Vilém z Heřmanic. Od r. 1460 je majitelem Bohuněk z Adršpachu, poté r. 1506 Jan Kostka z Postupic, r. 1513 se uvádí pouze tvrziště.
První zmínka o vsi Heřmanice je z roku 1226, kdy ji vlastní Svatoslav z Heřmanic. V roce 1263 je doložen Oldřich z Heřmanic, pravděpodobně potomek Svatoslava. Kolem roku 1300 ji získává Vítek ze Švábenic, který používá i přídomku z Heřmanic. Po jeho smrti v roce 1311 nejsou žádné zmínky o panství až do roku 1415, kdy ke stížném listu do Kostnice připojuje svůj podpis Vilém z Heřmanic. V roce 1451 České Heřmanice vlastní Mikuláš z Libáně. Od roku 1460 Bohuněk z Ardšpachu, který je postupuje v roce 1506 majiteli Litomyšle Janu Kostkovi z Postupic. Ten tvrz nechává chátrat. V roce 1513, kdy Kostka z Postupic postupuje určité majetky svému písaři Urbanovi, se při výčtu majetku už uvádí pouze tvrziště, což je jediný písemný důkaz o existenci tvrze. Rozsáhlé vodní tvrziště, zvláště jeho příkopy a valy, vzaly za své ve 20. století v souvislosti s výstavbou okolních domů a úpravou zahrad.
Petr Nožička, čerpáno z F. Musil: Hrady, tvrze, zámky okresu Ústí nad Orlicí Grantis, Ústí nad Orlicí, 1995, Kol.aut. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 28.4. 2015
Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), České Heřmanice