Příklad klasicistní venkovské návesní kaple z r. 1819. Venkovská stavba, doklad klasicistní stavební tvorby. Drobná zděná orientovaná solitérní stavba. Interiér kaple osvětlený postranními okny. V závěru původní portálový oltář, v neúplném stavu. Sanktusník zespodu zabedněn, nepřístupný.
Kaple sv. Václava v městské části Litomyšle, zvané Pazucha
© Pavel Vítek 10/2018
Pazucha je místní část města Litomyšl. Leží asi 5 km východně od města při silnici nižšího řádu. Autobusem je spojení s Litomyšlí a Českou Třebovou. Železniční trať poblíž Pazuchy nevede. Kapli sv. Václava najdeme v severní části obce, ve svahu nad potokem s rybníčky.
popis

Kaple sv. Václava je drobná zděná orientovaná solitérní stavba na obdélném půdorysu s neodsazeným půlkruhově zakončeným presbytářem. Střecha je sedlová, valbově zakončená, krytá tzv. bonnským šindelem. Interiér kaple s omítaným rovným podhledem, osvětlený postranními okny s nepůvodními výplněmi, je dlážděn pískovcovými deskami na vazbu. V závěru, před oválným oknem, je umístěn původní portálový oltář, v neúplném stavu. Naproti němu, nad vstupem, je vestavěna dřevěná kruchta, s bedněným parapetem členěným do tří vodorovných pásů. Střední pás je členěn obdélnými kazetovými výplněmi. Kruchta je přístupná dřevěným žebříkovým schodištěm vpravo za vstupem. Hodnotnou původní součástí kaple jsou také dvoukřídlé svlakové vstupní dveře, s pásovými kovanými závěsy, s mladším klasicistním zámkem, které jsou na líci opatřeny dekorativním bedněním. Sanktusník zespodu zabedněn, nepřístupný. Oprava exteriéru provedena někdy v 90. letech 20. století…  číst dále

historie

Objekt je příkladem klasicistní venkovské návesní kaple z okolí Litomyšle, z r. 1819, spojující v sobě kromě sakrálního využití také funkci zvonice a později přidáním věžičky pro hodinový stroj i funkci veřejné časomíry. Malebná venkovská stavba je svým architektonickým ztvárněním dokladem pronikání klasicistní stavební tvorby do venkovského prostředí, ještě silně ovlivněného barokními tradicemi a také je významným urbanistickým prvkem návsi. K památkové hodnotě přispívá i poměrně autentický stav interiéru stavby s originální dřevěnou kruchtou a dekorativní empírové dveře. Významný urbanistický prvek návsi.

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Pazucha