Renesanční zámek postavil v l. 1585–90 Mikuláš st. z Bubna, zřejmě na místě gotické tvrze. Kolem r. 1630 za Jindřicha Jana z Bubna stavebně upraven, znovu v l. 1670–90 v raně barokním stylu Františkem Adamem z Bubna. Oprava zámku r. 1886 a v l. 1958-60. S výjimkou obd. totality patřil rodu z Bubna.
Doudleby nad Orlicí -zámek
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Doudleby nad Orlicí leží na železniční trati s výhodným rychlíkovým spojením (přímé rychlíky z Prahy i z Letohradu). Zámek stojí 400 m od vlakového nádraží, autobusová zastávka je vzdálena necelých 100 m. Z Kostelce nad Orlicí do Potštejna vede přes Doudleby nová cyklotrasa. Těsně kolem zámku vede značená turistická stezka.
23.6. 2009
popis

Čtyřkřídlý renesanční zámeček, s nádvorními arkádami - v přízemí s toskánskými sloupky, v patře je dnes pouze zastřešená chodba (původně snad přímé překlady). Zámek měl renesanční nárožní sály (paláce), v přízemí menší, patrně s trámovými stropy. Přízemí je jinak valeně klenuté s výsečemi. Renesanční sgrafitová výzdoba se vzácněji používanými složitými geometrickými vzorci (1590), zajímavostí je že sgrafity byla vyzdobena jak vnější fasáda, tak vnitřní, dokonce i komíny. Vnější fasády zdobí renesanční lunetová římsa. Vstupní kamenný portál je raně barokní.

E.H. podle Hrady, zámky a tvrze okresu Rychnov nad Kněžnou, F. Musil a L. Svoboda, Grantis s.r.o. 1998; www.zamek-doudleby.cz; Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, Pavel Vlček, Libri 1999, 29.7. 2013

historie

Za komunistů zámek chátral, dokonce hrozila demolice, ale naštěstí se pod omítkou objevily nástropní malby, které vzbudily zájem památkářů, takže byl zámek opraven a posléze zpřístupněn (mj. vojenské muzeum, expozice vamberecké krajky). Za současné majitelky proběhly další opravy, nově byly zařízeny i interiéry (z původního vybavení se zachovala snad jen kachlová kamna). Přístupný je nejen zámek, ale i zámecký park.

Helena Dvořáková (informace od průvodkyně), 28.7. 2013

Další texty historie