Kamenný most přes Zdobnici ve Vamberku z let 1864-1865 je tříoblouková stavba se dvěma zkosenými pilíři a zdobená původně osmi plastikami od Eduarda Harnacha, které zpodobňují národní světce a Ukřižování. Dvě však byly pro poškození demontovány. Pod mostem je na řece splav.
most od západu
Kamenný most přes Zdobnici byl původně součástí hlavního průtahu městem Vamberk, tedy silnice spojující Doudleby nad Orlicí se Žamberkem. V současnosti je tah silnice I/11 již převeden na obchvat, který obchází město ze severu a je na něj přesunuta i odbočka na silnici I/14 do Rychnova nad Kněžnou. Město Vamberk pod Orlickými horami je prvně zmiňováno r. 1341 a jeho název vznikl z pojmenování gotického hradu Waldenberg, jehož podhradím původně bylo. Hrad však zcela zanikl v 18. století v nové zástavbě kolem kostela. Po r. 1630 vznikla ve Vamberku slavná tradice krajkářství, kterou připomíná Muzeum krajky. Město Vamberk je dopravně spojeno s okolím především již zmíněnými silnicemi I/11 a I/14. Železniční zastávku má na regionální trati 023 Doudleby nad Orlicí-Rokytnice v Orlických horách, což není příliš výhodné.
6.2. 2016
historie

Kamenný most přes Zdobnici ve Vamberku je tříoblouková stavba s uceleným souborem pozdně klasicistních plastik českých světců. Most pochází z let 1864-1865. Otevřen pro veřejnost byl vysvěcením dne 5. června 1865. Díky sochám světců je místními obyvateli nazýván "Malým Karlovým mostem". Most má dva zkosené pilíře s kamennými ledolamy. Ve 30. letech 20. století byly pilíře spolu s mostovkou na povodní straně, rozšířeny přenesením původního kvádrového zdiva. Oblouky mostu jsou vždy 13,6 m dlouhé, parapety na obou stranách se v délce 2,3 m rozevírají. Vozovka na mostě je 9,5 m široká, po její každé straně jsou jen půl metru úzké chodníky. Pozdně klasicistní plastiky realizované r. 1864 v dílně vysokomýtského sochaře Eduarda Harnacha zpodobňují národní světce sv. Prokopa, sv. Ludmilu, sv. Cyrila, sv. Metoděje, sv. Jana Nepomuckého, sv. Václava, sv. Vojtěcha a kříž se Spasitelem. Sochy jsou vytesány z jemnozrnného pískovce zelené barvy. Socha sv.…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Vamberk), 6.2. 2016

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Vamberk