Barokní sousoší s mariánským sloupem uprostřed náměstí. Postaveno roku 1715. Výška 14 m. V rozích sochy sv. Josefa, sv. Jana Nepomuckého, sv. Vavřince a sv. Floriána. Na vrcholu sloupu socha Neposkvrněné Panny Marie s hvězdnatou aureolou kolem hlavy. Památkově chráněno od r. 1958.
Město Vysoké Mýto leží 20 km západně od okresního města Ústí nad Orlicí a 40 km jihovýchodně od krajského města Pardubic. Sousoší s mariánským sloupem najdeme uprostřed hlavního náměstí, náměstí Přemysla Otakara II.

historie

Vysokomýtské barokní Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty, stojí uprostřed náměstí. Postaveno bylo v roce 1715 na památku Rastattského míru s Francouzi po válkách o španělské dědictví z roku 1714 a na paměť velkého městského požáru.

popis

Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty stojí uprostřed vysokomýtského náměstí Přemysla Otakara II, zakladatele města. Pískovcový sloup má celkovou výšku 14 m. Autorem je kameník A. Štůna z Klatov. V rozích stojí sochy sv. Josefa, sv. Jana Nepomuckého, sv. Vavřince a sv. Floriána. Uprostřed na vrcholu sloupu stojí socha Neposkvrněné Panny Marie s hvězdnatou aureolou kolem hlavy. Na štíhlém hranolovém sloupu na

Pardubický kraj,  Ústí nad Orlicí  (UO), Vysoké Mýto