R. 1321 zmíněna oratoř, r. 1350 fara, r. 1393 dokončena vrcholně gotická přestavba na jednolodní stavbu s pětibokým presbytářem. V presbytáři gotické nástěnné malby z r. 1393. Na zaniklém hřbitově kostnice přestavěná z bývalé gotické kaple. Před kostelem socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1732.
pohled od jihozápadu
© Pavel Vítek 10/2014
Obec Morašice se nachází 7 km západně od Litomyšle a 14 km jihovýchodně od Vysokého Mýta. Obcí prochází silnice č. II/358 vedoucí z Litomyšle do Skutče. Obcí prochází cyklostezka č. 4021, která vede z Litomyšle přes Nové Hrady do Borové u Poličky. Kostel sv. Petra a Pavla najdeme v centru obce u silnice vedoucí do Lažan.
popis

Morašický kostel sv. Petra a Pavla je jednolodní stavba s odsazeným pětiboce zakončeným presbytářem. Na severní straně kostela je umístěna věž. V podvěží je sakristie a nad vchodem do ní je letopočet 1712. Na stropě kostela jsou vyobrazeny erby majitelů místní tvrze a litomyšlského zámku. Na severní straně presbytáře gotické nástěnné malby, datované nápisem do roku 1393. Zařízení kostela pochází z konce 19. století. Okolo kostela se rozkládal hřbitov, který ale zanikl. Na jižní straně tohoto bývalého hřbitova zůstala kostnice. Je to původně gotická kaple pocházející ze 14. století. Jedná se o drobnou stavbu čtvercového půdorysu, která byla upravena ve století osmnáctém. Socha svatého Jana Nepomuckého stojící před kostelem pochází z roku 1732, opravována v r. 1894 a 1922. Za kostelem zůstaly u kaple dva náhrobky.

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 26.1. 2015

historie

První písemná zmínka o vsi je z roku 1145. Při morašické tvrzi je roku 1321 zmiňována oratoř, ztotožněná K. Stejskalem se zdivem v zadní části lodi dnešního kostela. Nedlouho poté byla v Morašicích zřízena fara zmiňovaná roku 1350 v zakládací listině litomyšlského biskupství. V následujících desetiletích se majetková situace různými odkazy zlepšila natolik, že mohla být již nevyhovující svatyně podstatně rozšířena, několikrát jsou získány odpustky určené výslovně na výstavbu morašického kostela. D. Líbal datuje přestavbu do třetí čtvrtiny 14. století, této době odpovídá podle J. Sommera architektonické detaily sakristie. Přestavba byla dokončena roku 1393, jak dokládá latinský nápis provedený na severní zdi presbytáře, v souladu s tím je i přiřazení tvarosloví klenby v presbytáři J. Sommerem krásnému slohu kolem r. 1400. Dostavbu lze hypoteticky přiřknout bratrské dvojici stavitelů Peška a Ješka Lútků z pražského Nového Města…  číst dále

Půdorys místa

půdorys kostela v úrovni přízemí, křížkovaně středověké zdivo, šrafovaně nedatované zdivo válcové stavby, tečkovaně mladší přístavby. U kleneb vyznačeny profily žeber
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Morašice